Όλες οι λεπτομέρειες για την απαγόρευση της κυκλοφορίας – Οι βεβαιώσεις, οι εξαιρέσεις και το πρόστιμο

Στον απόηχο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοινώθηκε ο τρόπος εφαρμογής των μέτρων για την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Πιο συγκεκριμένα, η ενημέρωση έγινε από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, τον Υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο.

Το μέτρο θα ισχύει έως τις 6 Απριλίου στις 06:00 το πρωί και αφορά όλη την ελληνική επικράτεια. Δεν περιλαμβάνει σώματα ασφαλείας και ένοπλων δυνάμεων και όσους είναι στο ιατρικό προσωπικό. Η κυκλοφορία θα επιτρέπεται για:

1. Μετάβαση από και προς στην εργασία για τις εργάσιμες ώρες μόνο.
2 Μετάβαση στον γιατρό ή τον φαρμακοποιό.
3. Μετάβαση για είδη πρώτης ανάγκης και τράπεζες.
4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5. Μετάβαση σε τελετές (π.χ. γάμος ή κηδεία).
6. Μετακίνηση με κατοικίδιο ζώο ή για μεταφορά.
7. Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μετάβασης μόνιμης κυκλοφορίας με οδηγό και έως ένα άτομο στο κάθε όχημα.

«Η κυκλοφορία θα επιτρέπεται για όσους εργάζονται, για επίσκεψη σε γιατρό ή στο φαρμακείο, μετάβαση σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ, μετάβαση για παροχή βοήθειας, μετάβαση για τελετή», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Γενικής προστασίας πρόσθεσε: «Η εύκολη μετάβαση του κορωνοϊού θέτει σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδας αλλά και το σύστημα υγείας. Η κατάσταση άλλων χωρών μιλάει από μόνη της. Η απαγόρευση με ρητές εξαιρέσεις σπάει την αλυσίδα της διασποράς και μας κρατά ασφαλής στο σπίτι μας. Ηταν αναγκαίο να γίνει τώρα.

Από εκεί και πέρα, θα επιβάλλεται 150 ευρώ πρόστιμο για παράβαση των μετακινήσεων. Την τήρησή τους θα αναλάβει η Ελληνική Αστνομία. Γι’ αυτόν τον λόγο δημοσιεύονται και δύο σχετικά χαρτιά που αφορούν: το πρώτο τη μετάβαση προς και από την εργασία του εργαζομένου και το δεύτερο θα αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση με τους πολίτες να συμπληρώνουν ονοματεπώνυμο, τόπο κατοικίας και προορισμό και τόπο μετακίνησης.

Από τη Δευτέρα απαγορεύεται η μετάβαση σε πάρκα, άλση, οργανωμένες μαρίνες κ.α. Δεν επηρεάζονται τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι, τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα και ό, τι αφορά εν γένει τη διατροφική αλυσίδα. Οι οδηγίες θα λαμβάνονται, ωστόσο, αυστηρά υπόψιν και ως προς αυτές. Το κράτος και ο παραγωγικός ιστός δεν παραλύουν αλλά λειτουργούν με βάση το αυστηρό πλαίσιο μετακινήσεων και κανονισμών που αρχίζουν από αύριο.

Επίσης, τα Μ.Μ.Μ. θα είναι περιορισμένα και θα κυκλοφορούν κυρίως τις ώρες που εξυπηρετούν τους εργαζομένους προκειμένου να μεταβούν από και προς την εργασίας τους.

Οι βεβαιώσεις μετακίνησης

Το forma.gov.gr είναι το νέο σύστημα της κυβέρνησης όπου αναφέρει όλες τις λεπτομέρειες. Εκεί υπάρχουν οι δύο βεβαιώσεις τύπου Α (για εργαζόμενους, που συμπληρώνεται μία φορά από τον ίδιο – περιέχει ονομ/ώνυμο, τόπο κατοικίας και τόπο προσέλευσης και θα την φέρει ο εργαζόμενος μαζί του) και τύπου Β όπου υπάρχουν τρεις ξεχωριστές προβλέψεις. Η πρώτη αφορά τη βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης των πολιτών και αφορά:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή γιατρό
2. Μετάβαση για αγορά αγαθών πρώτης ανάγκης
3. Μετάβαση στην τράπεζα
4. Κίνηση για παροχή βοήθειας
5. Μετάβαση σε τελετή ή μετάβαση γονέων
6. Μετάβαση για ατομική άσκηση ή άσκηση ζώου

Ο δεύτερος τρόπος είναι το SMS στο 13033 όπου θα πρέπει να αναφέρονται ο αριθμός και όλες οι σχετικές λεπτομέρειες. Το SMS θα είναι δωρεάν και οι πάροχοι διαγράφουν αυτόματα τα δεδομένα του πολίτη. Θα λειτουργούν ως μία μορφή ενίσχυσης του πολίτη χωρίς να κρατάει τα δεδομένα τους. Τέλος, θα δίνεται η δυνατότητα και μέσω ενός χαρτιού που θα έχει μαζί του ο πολίτης να εκτελέσει τις καθημερινές λειτουργίες του.

Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου Α) και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου.

Για όλες τις άλλες μετακινήσεις, η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή (τύπου Β), υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με προσωπική του ευθύνη και περιέχει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την διεύθυνση κατοικίας και την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

«Οι πολίτες το μόνο που θα δουν να αλλάζει είναι ότι πλέον θα χρειάζονται τη φόρμα», σημείωσε ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου και συμπλήρωσε ότι «το μέτρο γίνεται για όσους δεν καταλαβαίνουν τη σημασία της κρίσης».

Πώς εκδίδεται το έντυπο βεβαίωσης κίνησης;

Πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α)

Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο:
• Βεβαίωση Ελεύθερης Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (PDF)
• Βεβαίωση Ελεύθερης Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (MS-Word)

Μεμονωμένες μετακινήσεις (Τύπου Β)

Για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.
1 Αποστολή SMS
Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:
X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας
όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας
2 Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.
• Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)
• Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (MS-Word)
3 Χειρόγραφη βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

Όνομα/Επίθετο
Διεύθυνση κατοικίας
Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Η Εφαρμογή

Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ακόμη ότι στα διόδια θα γίνονται πολύ αυστηροί έλεγχοι και θα υπάρχει αναστροφή και επιστροφή όσων επιχειρήσουν να φύγουν από τα αστικά κέντρα.

Ακόμη, στις δύο μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονικη, θα υπάρχουν drones που θα επιτηρούν τους δημόσιους χώρους. Την εφαρμογή των μέτρων έχει αναλάβει η Ελληνική Αστυνομία.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο ανέρχεται στα 150 ευρώ.

Οι κοινωνικές ομάδες

Όλες οι εργασίες και οι προμήθειες των πολιτών θα γίνονται και μέσα από τα ηλεκτρονικά μέσα. Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ακόμη ότι η διανομή των τροφίμων στα συσσίτια των δήμων θα γίνονται μόνο κατ’ οίκων ή στα σημεία διαμονής τους. Οι δήμοι είναι ακόμη επιφορτισμένοι για την ενημέρωση των Ρομά. Το υπουργείο Εσωτερικών επιχορήγησε με 5 εκατ. ευρώ τις Περιφέρειες και 11 εκατ. ευρώ τους Δήμους γι’ αυτό τον λόγο. Τέλος, για τα αδέσποτα ζώα θα υπάρξει ειδική μέριμνα προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στα επόμενα 24ωρα.

parapolitika.gr