Οικογενειακός γιατρός: εγγραφές άνευ προθεσμίας

Χωρίς χρονοδιάγραμμα και προθεσμίες συνεχίζεται από το υπουργείο το «χτίσιμο» του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού. Χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αρμόδιος αναπληρωτής γενικός γραμματέας Σταμάτης Βαρδαρός έδωσαν διευκρινίσεις για το πώς θα λειτουργεί το σύστημα παραπομπών, τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικής εγγραφής των πολιτών σε οικογενειακό γιατρό έως το τέλος του έτους. Αλλωστε, ο αριθμός των οικογενειακών γιατρών δεν είναι ικανός να καλύψει το σύνολο των πολιτών, πολλοί εκ των οποίων από τον Αύγουστο και μετά αναγκαστικά πληρώνουν ιδιωτικά την επίσκεψη σε παθολόγο, παιδίατρο και γενικό γιατρό. Ο υπουργός παραδέχθηκε δυσκολίες στην εύρεση γιατρών που επιθυμούν να στελεχώσουν το νέο σύστημα, αλλά και καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των μονάδων, τονίζοντας ότι «υποτιμήσαμε τις δυσκολίες ανάπτυξης του συστήματος και τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων», ενώ αναγνώρισε και τη δυσκολία που έχουν να πείσουν τους γιατρούς για τη βιωσιμότητα του νέου συστήματος και μετά το τέλος του κοινοτικού προγράμματος από το οποίο χρηματοδοτείται.

Οπως ανέφεραν ο κ. Ξανθός και ο κ. Βαρδαρός, έως σήμερα έχουν αναπτυχθεί 101 τοπικές μονάδες υγείας –από τις 239 που σχεδιάζονταν– και ο αριθμός των οικογενειακών γιατρών (σε τοπικές μονάδες υγείας και συμβεβλημένοι) ανέρχεται σε 1.200, ενώ δραστηριοποιούνται ως οικογενειακοί και γιατροί των κέντρων υγείας. Εχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 500.000 επισκέψεις πολιτών στις ΤΟΜΥ, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί από τους οικογενειακούς γιατρούς ηλεκτρονικοί φάκελοι υγείας για 150.000 ασθενείς. Εως σήμερα έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό 1.150.000 πολίτες, ενώ εκκρεμούν προς έγκριση επιπλέον 450.000 αιτήσεις για εγγραφή. Οι πολίτες μπορούν να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό μόνο της περιοχής τους. Ο κ. Βαρδαρός ανέφερε ότι θα δοθεί η δυνατότητα για όσους δεν βρίσκουν οικογενειακό γιατρό στην περιοχή τους να αναζητήσουν σε όμορο δήμο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε θα συμβεί αυτό. Επίσης, θα επιτρέπεται η αλλαγή οικογενειακού γιατρού δύο φορές ετησίως.

Οπως διευκρίνισαν οι κ. Ξανθός και Βαρδαρός, δεν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία για εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό , και όσοι δεν έχουν καταφέρει να τον βρουν έως την 1η Ιανουαρίου 2019 θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται όπως σήμερα. Αυτό που θα αλλάξει από το νέο έτος είναι ότι όσοι έχουν ήδη εγγραφεί, θα προγραμματίζουν ραντεβού σε ειδικούς γιατρούς των κέντρων υγείας πιο γρήγορα σε σχέση με τους άλλους. Οι γιατροί των κέντρων υγείας θα «δεσμεύουν» κάποιον αριθμό των επισκέψεων που δέχονται για τους πολίτες που παραπέμπονται από οικογενειακό γιατρό. Ο αριθμός των επισκέψεων που θα δεσμεύονται θα είναι ανάλογος με το ποσοστό κάλυψης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής με οικογενειακούς γιατρούς. Η εγκύκλιος για το πώς θα δεσμεύονται τα ραντεβού στα κέντρα υγείας θα εκδοθεί εντός των ημερών, ενώ εκτιμάται ότι θα χρειαστούν δύο μήνες για να τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα. Σημειώνεται ότι η πρόθεση είναι το σύστημα αυτό με τα ραντεβού να επεκταθεί και στα εξωτερικά τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων.

kathimerini.gr