Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν υποψηφίους για τα χωριά!

Μία σημαντική αλλαγή στον τρόπο κατάρτισης των ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού φέρνουν οι εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών.

Ο κ. Σκουρλέτης αρχικά είπε ότι από τις δημοτικές εκλογές του 2019, καθιερώνεται ως εκλογικό σύστημα και για τους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης η απλή αναλογική για το σύνολο των εδρών των οικείων Συμβουλίων.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

«Ένας συνδυασμός υποψηφίων για το κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο δεν απαιτείται να καταρτίζει ψηφοδέλτιο και για τις Κοινότητες» είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, που σημαίνει ότι ο συνδυασμός του κάθε υποψηφίου Δημάρχου δεν θα είναι υποχρεωμένος να έχει υποψηφίους στα χωριά.
Φυσικά, το ιδανικό για κάθε συνδυασμό, είναι να έχει υποψηφίους σε όλα τα χωριά. Αλλά, πλέον με το νέο «Καλλικράτη» λύνονται τα χέρια σε πολλούς υποψηφίους που είχαν αυτό το «βραχνά», να βρουν δηλαδή υποψηφίους στα χωριά.

ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Επιπλέον, διευκολύνεται η συμμετοχή μικρών παρατάξεων, ομάδων πολιτών και τοπικών κινημάτων, καθώς η ανάδειξη των οργάνων των Κοινοτήτων (Συμβούλια) αποσυνδέεται από την ανάδειξη του κεντρικού Δημοτικού Συμβουλίου, με την έννοια ότι ένας συνδυασμός μπορεί να κατέλθει και αυτοτελώς σε μία μόνο Κοινότητα.

ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΧΩΡΙΑ

Τέλος, εισάγεται η εκλογή με ενιαίο (όχι δηλαδή παραταξιακό) ψηφοδέλτιο των μονομελών οργάνων-εκπροσώπων των πολύ μικρών Κοινοτήτων.