Οι 10 χειρότερες καταστροφές λόγω κλιματικής αλλαγής προκάλεσαν ζημιές ύψους 85 δισ. δολαρίων

Από πλημμύρες έως μεγάλες περιόδους καύσωνα, δέκα από τις χειρότερες καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής του έτους που φεύγει προκάλεσαν ζημιές, τουλάχιστον 84,8 δισ. δολαρίων στις περιοχές που επλήγησαν. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τη μελέτη που δημοσίευσε η βρετανική οργάνωση Christian Aid.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία έχουν προκληθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, το 2018 έπληξαν όλες τις ηπείρους, όπως αναφέρει η βρετανική οργάνωση, προειδοποιώντας πως πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα για να αποφευχθούν τα προβλήματα που προκαλούνται από την άνοδο της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Αυτή η μελέτη δείχνει πως, αυτή τη στιγμή, η κλιματική αλλαγή έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους, αλλά ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή», δήλωσε ο Kat Kramer, επικεφαλής του οργανισμού για θέματα κλιματικής αλλαγής.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας της Γης θα οδηγήσει σε έντονους καύσωνες, περισσότερες και πιο έντονες βροχοπτώσεις, μειωμένες σοδιές και λιγότερα αποθέματα νερού, προκαλώντας χρηματικές επιπτώσεις και ανθρώπινο πόνο.

Σχεδόν 200 κράτη έχουν θέσει ως στόχο να μειώσουν τον ρυθμό ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας , μέσω και της συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για το κλίμα, αν και αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως αυτοί οι στόχοι που έχουν τεθεί ολοκληρώνονται με αργούς ρυθμούς.

Τα 20 θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί στην Ιστορία έχουν σημειωθεί τα τελευταία 22 χρόνια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, προσθέτοντας πως το 2018 ήταν το τέταρτο πιο θερμό σε αυτή την «καυτή» λίστα.

Τα πιο κοστοβόρα και ακραία καιρικά φαινόμενα που συνέβησαν το 2018 και συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή ήταν οι τυφώνες «Florence» και «Michael», οι οποίοι προκάλεσαν τουλάχιστον 32 δισ. δολάρια ζημιές καθώς έπληξαν τις ΗΠΑ, την Καραϊβική, και αρκετά σημεία της Κεντρικής Αμερικής

Οι ΗΠΑ επλήγησαν και από τις φονικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, οι οποίες προκάλεσαν ζημιές κόστους άνω των 9 δισ. δολαρίων

Η Ιαπωνία επλήγη από σοβαρές πλημμύρες το καλοκαίρι του 2018, καθώς επίσης και από τον δυνατό τυφώνα «Jebi» το φθινόπωρο. Αυτές οι δύο κλιματολογικές καταστροφές κόστισαν 9,3 δισ. δολάρια σε ζημιές.

Οι μεγάλες περίοδοι ξηρασίας στην Ευρώπη, οι πλημμύρες στη βόρεια Ινδία και ο τυφώνας «Mangkhut» στις Φιλιππίνες και την Κίνα βρίσκονται ανάμεσα στις πιο κοστοβόρες καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή το 2018.

Η συνεχής άνοδος της θερμοκρασίας θα συνεχίζει να προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα και θα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα, καθώς οι πιο φτωχές και ευάλωτες κοινωνίες είναι αυτές που θα πληγούν περισσότερο, προσθέτει η μελέτη.

Πηγή: reuters /kathimerini.gr