Ο Τσίπρας σκέφτεται να κάνει πίσω

tsipras megaro

Αναμένεται πρωτοβουλία πρωθυπουργού – Οι ουρές, το χάος στην οικονομία, η δυναμική του ΝΑΙ και οι εισηγήσεις Υπουργών και στενών συνεργατών διαμορφώνουν κλίμα υπαναχώρησης – Δεν θα γίνει ούτε σήμερα η ενημέρωση απο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο – Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη λένε και τα ξένα ΜΜΕ- Παρέμβαση του Κύπριου Προέδρου στην Άνγκελα Μέρκελ

Όπισθεν ετοιμάζεται να κάνει το Μέγαρο Μαξίμου, να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις και να αποδεχθεί την τελευταία πρόταση Γιούνκερ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στις αποφάσεις του πρωθυπουργού βαραίνουν οι εικόνες από τις ουρές των συνταξιούχων, η γενικότερη κατάσταση στην οικονομία, οι εισηγήσεις υπουργών και στενών συνεργατών που βλέπουν την απόλυτη καταστροφή να έρχεται, αλλά και οι μυστικές δημοσκοπήσεις που έχει στην διάθεσή του το Μαξίμου και οι οποίες δείχνουν δυναμική υπέρ του «ναι». Οι πληροφορίες λένε ότι αναμένεται απο ώρα σε ώρα πρωτοβουλία του κ.Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας εξετάζοντας τα νέα δεδομένα αντιλαμβάνεται οτι οδηγείται σε αδιέξοδο και όσο πιο γρήγορα αλλάξει τακτική, τόσο θα περιορίσει τις πολιτικές απώλειες. Την άποψη αυτή φέρονται να υιοθετούν τις τελευταίες ώρες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, σε κάποιο βαθμό ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς , αλλά και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Σπύρος Σαγιάς.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τον Ζάν Κλώντ Γιούνκερ είναι ανοιχτοί μετά την χθεσινή «εν θερμώ» απόρριψη της πρότασης του, η οποία σύμφωνα με μια «δεύτερη ανάγνωση» θα μπορούσε να προσφέρει μια λύση. Η ύπαρξη πρωτοβουλίας επιβεβαιώνεται τα τελευταία λεπτά και απο το υπουργείο Οικονομικών, ενω ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης έχει ουσιαστικό ρόλο στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων.

Ο πρωθυπουργός είναι απολύτως ενήμερος της πραγματικής κατάστασης. Γνωρίζει πως μέχρι την ημέρα του δημοψηφίσματος τα ΑΤΜ δεν θα έχουν ούτε ένα ευρω και φυσικά τα προβλήματα απο ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης θα χτυπήσουν «κόκκινο». Οι διαβεβαιώσεις του ότι «θα κάνουμε οτι μπορούμε» και «θα επιβιώσουμε οι Έλληνες» που έδωσε στην χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη υπολείπονται κατα πολύ απο τις προσδοκίες που είχε η κοινωνία απο μια «αριστερή κυβέρνηση για πρώτη φορά». Πίσω απο τα μισόλογα που διατυπώνονται ότι θα πάρω «ένα ισχυρό ΟΧΙ και θα πάω να ξαναδιαπραγματευτώ» το Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνεται οτι οδηγείται σε αδιέξοδο. Αυτή ακριβώς την επισήμανση διατυπώνουν και οπρισμένοι υπουργοί εν μέσω φημών για παραιτήσεις, η αξιοπιστία των οποίων δεν έχει ακόμη διασταυρωθεί.

Την τελευταία ώρα πολλά ξένα ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες σύμγβνα με τις οποίες οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης γνωστοποίησε μέσω του διαδικτύου όσι συνομίλησε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ζητώντας οτι αποδεκτό πρόγραμμα για την κρίση στην Ελλάδα.

.protorthema.gr