Ο τουρισμός και τα ταξί στο επίκεντρο τοποθετήσεων του Ν. Λέγκα στη Βουλή

legkas_6

Τα προβλήματα που δημιουργεί στον Τουρισμό η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική και τις αποκλίσεις από τις προεκλογικές δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε ο βουλευτής Τρικάλων και αν. τομεάρχης ανάπτυξης της Ν.Δ. Ν. Λέγκας στη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια με αφορμή τη συζήτηση σχετικού πολυνομοσχεδίου. Νωρίτερα, στην Επιτροπή Οικονομικών ο κ. Λέγκας είχε θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα στον Γ. Ραγκούση για το θέμα των ταξί.

 Ειδικότερα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε από τον υπουργό Μεταφορών , Υποδομών και Δικτύων να ανακοινώσει τις προθέσεις του σχετικά με τα κριτήρια και τους κανόνες ώστε να γίνει γνωστή η βάση του διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς.

 Επιπλέον, ο κ. Λέγκας κάλεσε τον κ Ραγκούση να απαντήσει γιατί άφησε να παρέλθει η προθεσμία για την έκδοση των απαιτούμενων Προεδρικών Διαταγμάτων που φέρεται να είχε προετοιμάσει ο προκάτοχός τους Δ. Ρέππας και πως σκέφτεται να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο υποβολής αιτήσεων για αδειοδότηση ΤΑΞΙ από όσους επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν το νομοθετικό κενό που δημιουργήθηκε με ευθύνη του.

 

Όλα αυτά, υπογράμμισε ο βουλευτής, συνέβαλαν ώστε να δημιουργηθεί η έκρυθμη κατάσταση μέσα στο καλοκαίρι, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Γεγονότα που δυστυχώς συμπλήρωσαν τις άστοχες αποφάσεις που προηγήθηκαν όπως η κατάργηση του αυτόνομου Υπουργείου Τουρισμού, η εικόνα του κέντρου της Αθήνας, η απουσία σαφών κανόνων και εξειδικευμένων και στοχευμένων πολιτικών.

 Όσον αφορά το νέο τουριστικό προϊόν αυτό των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό την προσέλκυση τουριστών υψηλής στάθμης ο κ. Λέγκας τόνισε:

 «Συμφωνούμε επί της αρχής με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις. Γιατί απλά δεν έχουμε πολιτικό κόμπλεξ. Γιατί απλά θέλουμε να είμαστε συνεπείς με όσα υποστηρίζαμε μέχρι σήμερα. Με μία όμως βασική προϋπόθεση», τόνισε. «Ότι όλη αυτή η διαδικασία θα λειτουργεί κάτω από ένα πλαίσιο αυστηρών κανόνων το οποίο θα πρέπει να στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος ο οποίος θα αποτρέπει

την όποια περιβαλλοντική υποβάθμιση αφού στην περίπτωση αυτή θα υποβαθμίζεται και το ίδιο το παραγόμενο προϊόν. Ο δεύτερος ο οποίος θα αποτρέπει την παραβίαση της φέρουσας ικανότητας των περιοχών από την παραγωγή μεγαλύτερου αριθμού κατοικιών αφού και στην περίπτωση αυτή θα έχουμε και μείωση της αξίας τους».

 «Δυστυχώς, κι εδώ είναι η βασική μας ένσταση, πρόσθεσε ο κ. Λέγκας «αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχει αφού οριζόντιο τρόπο αμβλύνονται ρυθμίσεις που μέχρι χθες το ΠΑΣΟΚ κατήγγελλε. Και το πιο σημαντικό. Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με ρυθμίσεις που προσομοιάζουν με ιδιωτική πολεοδόμηση, και μάλιστα με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και όχι με Προεδρικά Διατάγματα. Την ώρα που τριπλασιάζονται οι όροι δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές».

 Σχολιάζοντας τις αντιφάσεις της ακολουθούμενης πολιτικής σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κυβερνώντος κόμματος, ο βουλευτής κατέθεσε στα Πρακτικά το τι προέβλεπε για το θέμα το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

 Υπενθύμισε δε τι έλεγαν στελέχη της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του χωροταξικού για τον Τουρισμό που είχε εκπονήσει η Ν.Δ. και στο οποίο περιλαμβάνονταν προβλέψεις για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Όταν έκαναν λόγο για «πλήρες ξεπούλημα της ελληνικής γης και του ελληνικού περιβάλλοντος», για «τσουβάλιασμα με μοναδικό κριτήριο την επέλαση μεγαλοεπενδυτών», οι οποίοι θα χτίσουν, όπως έλεγαν, «το σύμπαν με προνομιακούς όρους», για οικονομική κρίση που θα αποτρέψει την προσέλκυση επενδύσεων. Όταν μιλούσαν για «λάθος» της Νέας Δημοκρατίας η οποία συνέδεε, όπως υποστήριζαν, την τουριστική ανάπτυξη με το real estate και σκοπίμως έδινε τη δυνατότητα «να χρηματοδοτηθεί από τον αναπτυξιακό νόμο η παραθεριστική κατοικία».

 Ο κ. Λέγκας υπενθύμισε τέλος τι έλεγε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, στην τηλεοπτική μονομαχία κατά την προεκλογική περίοδο, όταν δήλωνε ευθαρσώς ότι θα προχωρούσε στην κατάργηση του χωροταξικού της Ν.Δ. για τον τουρισμό στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ κέρδιζε τις εκλογές.