Ο Ο.Π.Ο.Π. στον 3ο Ημιμαραθώνιο Χίου

Chios Half Marathon 8

«….και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα:
Θα σου δείξω μια διαδρομή, χιλιομετρημένη, το δεκάρι του Κάμπου, ακολούθησε τα κίτρινα βελάκια, δεν θα χαθείς……….. έτσι μου είχε πει ο Νικολής. Και ποιος είπε ότι δεν χάθηκα…. Χάθηκα αλλά με την πάροδο των μηνών εγώ και ο λαβύρινθος του κάμπου γίναμε ένα…..»

Οι τελευταίες ημέρες της παραμονή μου στο νησί συνδεθήκανε με τους πυρετώδεις παλμούς προετοιμασίας του ημιμαραθωνίου αφού οι συμμετοχές ξεπεράσανε κάθε προσδοκία και το άγχος των διοργανωτών χτυπούσε κόκκινο. Ο Νίκος Τελλής “δημιουργός της διαδρομής αυτής” και ο κ. Μιχάλης Σιμiριώτης σαν επικεφαλείς και συντονιστές δώσανε τον καλύτερο τους εαυτό. Την Πέμπτη μια ομάδα εθελοντών και κάποια μέλη του συλλόγου βοηθήσανε στις προετοιμασία των αναμνηστικών που θα δίνονταν σε κάθε δρομέα με την παραλαβή του αριθμού συμμετοχής. Τόσα καλούδια Παναγιά μου…. , κυρίως τοπικά προϊόντα, παστέλι, αμυγδαλωτό, προϊόντα με μαστίχα, μπάρες δημητριακών, και τι δεν είχε μέσα αυτή η τσάντα. Η Παρασκευή και το Σάββατο κυλήσανε με την παραλαβή των αριθμών, της αναμνηστικής τσάντας και μιας πολύ καλής ποιότητας τεχνικής μπλούζας. Τον σύλλογο τον τιμήσανε με την παρουσία τους δρομείς από διαφορετικές χώρες, αναμεσά τους αρκετοί Τούρκοι. Δεν θα ξεχάσω την φιλική συμπεριφορά του κ. Μιχάλη προς τους γείτονες. Και κάπου εκεί ήρθε και η έκπληξη, η γνωριμία μου με τον δικό μας κ. Κωνσταντίνο Πούλιο πρωταθλητή μαραθωνοδρόμο και τον κ. Νίκο Οικονομίδη, πρόεδρο του Συλλόγου δρομέων των Τρικάλων. Το Σάββατο στις 7 το απόγευμα ο πρόεδρος του συλλόγου Νικήτας Ντάτης, με το απίστευτο χιούμορ που τον διακρίνει, συνόδευσε όσους είχαν δηλώσει ενδιαφέρον για την ξενάγηση στο μουσείο πορτοκαλιού στο πασίγνωστο για το Χιακό λαό Citrus. (παραδοσιακό αρχοντικό του Κάμπου) Στη συνέχεια ακολούθησε το Pasta party σε γνωστό ξενοδοχείο της περιοχής. Ένα πάρτυ με πολύ μουσική, πολύ μακαρονάδα και πολλές-πολλές φωτογραφίες.

Και φτάνουμε στην ημέρα του αγώνα. Στις 8:30 δόθηκε η εκκίνηση από τον κ. Μιχάλη κάτω από τους ήχους του Ζορμπά. Εκεί είχα για συντροφιά την καλή μου φίλη Δέσποινα, με την οποία θα πηγαίναμε μαζί την διαδρομή για ακόμα μια φορά. «Xαλαρά Δέσποινα, θέλω να απολαύσω την διαδρομή», της είπα και ξεκινήσαμε….. συναισθήματα περίεργα αφού ήξερα ότι είναι από τις τελευταίες μου……. και το απολαύσαμε……. Μέχρι και πόζες παίρναμε όταν αντικρίζαμε φωτογράφο.

Τι να πρωτοπεριγράψεις για τον Κάμπο; Τι να προσπαθήσεις ν’ αποτυπώσεις; Τις εικόνες, τις μυρωδιές ή την ομορφιά αυτού του τόπου. Ο Κάμπος που γνώρισε τη διπλή καταστροφή της σφαγής το 1822 και του σεισμού 1881. Αυτός ο Κάμπος ξαναζωντάνεψε και μέσα στα στενά συναντάς τα περιβόλια με τα εσπεριδοειδή και τα αρχοντικά (που χτίστηκαν στη θέση των παλαιών πύργων), διατηρώντας την παλιά αυλή, τις μαρμάρινές στέρνες και πηγάδια. Πρωτότυπα και μεγαλοπρεπή, που όμοια στον ελληνικό χώρο δεν υπάρχουν. Οι ανακηρύξεις του ΥΠ.ΠΟ σαν “Ιστορικός τόπος” και του ΥΠΕΧΩΔΕ σαν “παραδοσιακός οικισμός” δεν είναι καθόλου τυχαίες. Και ναι το απολαύσαμε……. Μέχρι το τέλος…..Και μετά τις βραβεύσεις και τον απολογισμό. Μπορεί να υπήρξαν κάποια λαθάκια ή ελλείψεις αλλά αυτά σίγουρα θα διορθωθούν.

Πρέπει να τα δεις από κοντά όλα αυτά. Να γνωρίσεις τον Κάμπο και μαζί με αυτόν, τους δρομείς του συλλόγου, που με το μεράκι που τους διακρίνει για τον τόπο τους και την αγάπη τους για τον αθλητισμό θα σε αγκαλιάσουν απλόχερά, θα σε ακούσουν και χωρίς δισταγμό θα σε εμψυχώσουν, θα σε συμβουλέψουν και θα σε υποστηρίξουν. Νιώθω πολύ τυχερή που είχα την τιμή και την χαρά να συναναστραφώ με αυτούς τους ανθρώπους. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για «Του Κάμπου την ΤΕΛΕΙΑ διαδρομή». Μια διαδρομή μνήμης που αξίζει να καθιερωθεί σαν θεσμός!
Στο αγωνιστικό κομμάτι: Στον 3ο Ημιμαραθώνιο Χίου πρώτος τερμάτισε ο πρωταθλητής μαραθωνίου, Κωσταντίνος Πούλιος, με επίδοση 01:12:43, στο αγώνισμα των 10,5 km την πρώτη θέση κατέλαβε ο Αντώνης Σαρρής με επίδοση 00:36:51, με το μέλος του συλλόγου μας Παπαστεργίου Ελένη να τερματίζει με επίδοση 01:10:12. Τέλος στον αγώνα δρόμου για παιδιά 1,5 km πρώτος τερμάτισε ο Χρήστος Ιωάννου με 00:04:25.
Για την ιστορία:

Ο Σύλλογος Αθλητών Υγείας Χίου – “Chios running” ιδρύθηκε το 2011 από τους Μιχάλη Σιμιριώτη και Νικόλαο Τελλή.
Μέντορας τους ο μαραθωνοδρόμος Γεώργιος Παπάδης και η αφορμή για την ίδρυση του ο θάνατος του.
Βασικός σκοπός: η σωματική και πνευματική ανάπτυξη των μελών του ανεξαρτήτως ηλικίας. Η διάδοση της άθλησης και της ποιότητας ζωής σε όλους.

Η διαδρομή: http://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=7610686

Για τον Ο.Π.Ο.Π.
ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΑΡ. ΕΛΕΝΗ

.