Ο ΜΕΛίΧΟΡΟΣ στη Ζαγορά με χορούς και τραγούδια της Δυτικής Θεσσαλίας

Στη Ζαγορά βρέθηκε πρόσφατα η Ομάδα Παραδοσιακών Χορών ΜΕΛίΧΟΡΟΣ, όπου συμμετείχε στη μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Ρίξε νερό στην πόρτα σου, να πέσω να γλιστρήσω» στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ Χορού του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαγοράς «Γιάννης Κορδάτος». Η εκδήλωση μέσα από βιωματικές δράσεις, χορούς και τραγούδια προσέγγισε διαθεματικά το θέμα του νερού και το ρόλο της βρύσης στην κοινότητα.

Ο ΜΕΛίΧΟΡΟΣ παρουσίασε χορούς και τραγούδια από τη δυτική Θεσσαλία και συγκεκριμένα από την Αργιθέα Καρδίτσας, των Βλάχων του Ασπροποτάμου και των Καραγκούνηδων του κάμπου σε διδασκαλία και επιμέλεια Αχιλλέα Λέρα.

Το νερό είναι πηγή ζωής κι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά της φύσης. Έτσι οι βρύσες ανέκαθεν ήταν πολύ σημαντικές στη ζωή των ανθρώπων, όχι μόνο επειδή εξασφάλιζαν την επιβίωση, αλλά και εκεί διαδραματίζονταν σημαντικά γεγονότα της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων. Όπως η βρύση είναι η πηγή του νερού, έτσι και η γυναίκα είναι η πηγή της ζωής, γεγονός που εξυμνείται στα παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας. Κι όσο μεγάλος ο πλούτος της Θεσσαλίας σε προϊόντα γης, άλλο τόσο και στα πνευματικά προϊόντα, όπως τα τραγούδια της που παρουσίασε ο ΜΕΛίΧΟΡΟΣ με θέμα τις βρύσες.

Ο «Ζάβαλος» από το Θραψίμι Καρδίτσας θέλει να ανέβει σε βουνό να πελεκήσει μάρμαρο και να φτιάξει βρύση, με την ελπίδα να πάει η αγάπη του για να τη συναντήσει. Με «βρυσούλα πετροκάγγελη» παρομοιάζει την αχάριστη γυναίκα η αργιθεάτικη μούσα, η οποία αν και προορίζονταν για έναν και κόστισε πολλά η κατασκευή της, εκείνη άνοιξε τις φλέβες της και πίνει ο κόσμος όλος. «Άπ’ αράτς(ι) ντι λα γκούρα», με κρύο νερό της βρύσης παρομοιάζεται η Βαγγελίτσα από τον Ασπροπόταμο, που την περίμενε ο νέος μέχρι να μεγαλώσει για την πάρει. Αλλά και στο κάμπο, ο νιος περιμένει στη βρύση τη «Μαλάμω» να τη συναντήσει, επειδή εκεί ήταν το μέρος όπου τα κορίτσια πήγαιναν χωρίς συνοδεία.

ο ΜΕΛίΧΟΡΟΣ ιδρύθηκε στα Τρίκαλα το 2024 και λειτουργεί με τη στήριξη του Δικτύου Διαχείρισης Πολιτισμού. Ασχολείται με τον παραδοσιακό χορό από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας. Συμμετέχει και διοργανώνει εκδηλώσεις πολιτιστικού, λαογραφικού και ιστορικού περιεχομένου. Διαθέτει τρία τμήματα ενηλίκων και δύο παιδικά. Ευχαριστούμε το διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαγοράς «Γιάννης Κορδάτος» και την Αντιγόνη Ιωάννου για την πρόσκληση και τη συνεργασία, το Νίκο Μούτσελο στο κλαρίνο, το Γιάννη Σκαμπαρδώνη στο βιολί, το Φώτη Σκαμαγκούλη στα κρουστά και τον Αντώνη Βαγενά στο λαούτο και το τραγούδι που μας συνόδευσαν και το Σωτήρη Σιόζιο για την υπέροχη βρύση του σκηνικού.



 

Αχιλλέας Λέρας

Δικηγόρος