O καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας έφτιαξε θαυματουργό κέικ από τυρόγαλα!

kouretas turogala 3.w l

Με βασικό συστατικό το τυρόγαλα, ο καθηγητής Βιοχημείας Δημήτρης Κουρέτας έφτιαξε ένα κέικ 80 γραμμαρίων που ισοδυναμεί με ένα πλήρες γεύμα. Πού θα χρησιμοποιηθεί.

Μέσα στα μόλις 80 γραμμάρια του βάρους του το «θαυματουργό» κέικ περιέχει πρωτεΐνες και θερμίδες ενός πλήρους γεύματος! Βασικό συστατικό του, το τυρόγαλα!

Με βασικό συστατικό το τυρόγαλα!

Το σουπερ κέικ το παρασκεύασε ο Ελληνας καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας και είναι σούπερ γιατί μπορεί να αποτελέσει ιδανική τροφή για έναν καταπονημένο οργανισμό, να προάγει την λειτουργία του μεταβολισμού, να βοηθήσει στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως καρκινοπαθών στη φάση της χημειοθεραπείας, καθώς δημιουργεί στο αίμα τις καλύτερες προϋποθέσεις απορρόφησης των πρωτεϊνών και τωνσακχάρων.

Η σούπερ τροφή που έφτιαξε στο εργαστήριό του, είναι μια πατέντα μοναδική. 

Η φήμη του έφτασε γρήγορα στην αγορά του εξωτερικού, την Κίνα, την Αμερική, την Ινδία, την Αφρική και ξεκίνησε η διαδικασία εξαγωγής του, ενώ παράλληλα προτάθηκε προς το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να να αποτελέσει μέρος της επισιτιστικής βοήθειας της Ελλάδας προς τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, όπως αναφέρει το thebest.gr. 

Το κέικ του Κουρέτα έχει κεντρίσει ακόμη και το ενδιαφέρονποδοσφαιρικών ομάδων από την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ ενδιαφέρον έχει εκφράσει ενδιαφέρον ακόμη και ο αμερικανικός στρατός.

upl5605512213c8c

Ολα ξεκίνησαν από μια μελέτη για τα… απόβλητα

Ο καθηγητής και υποψήφιος βουλευτής με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στη Λάρισα, Δημήτρης Κουρέτας, παρασκεύασε το μικρό κέικ Feed Back με βασικό συστατικό παράγωγο του ορού γάλακτος (τυρόγαλα), όταν η Νομαρχία Λάρισας ανέθεσε στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας την εκπόνηση ειδικής μελέτης για την αντιμετώπιση των αποβλήτων των τυροκομείων τα οποία μόλυναν τον Πηνειό και δηλητηρίαζαν τα ψάρια.

Μετά από μια μακρά θητεία στη Βοστώνη, όπου εργαζόταν ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Harvard στο τμήμα Ιατρικής, ερεύνησε τους τρόπους επεξεργασίας του τυρογάλακτος για να δοθεί λύση στα ρυπογόνα απόβλητα. Τότε ανακάλυψε τον τρόπο απομόνωσης της πρωτεΐνης, με αποτέλεσμα αυτό που μένει να είναι καθαρό και περιβαλλοντικά αθώο.

Εμεινε, όμως, αναξιοποίητη η πρωτεΐνη του ορού γάλακτος. Ετσι, ο Δημήτρης Κουρέτας ξαναμπήκε στο εργαστήριο.

Ανέμιξε την πρωτεΐνη με ένα μείγμα πολυμερισμένων και ελεύθερων σακχάρων, προσέθεσε αρωματικά στοιχεία και έφτιαξε το κέικ… τούρμπο.

upl56055a038ca34

Ποιος είναι ο… μάγειρας του σούπερ κέικ

Ο Δημήτρης Κουρέτας γεννήθηκε στα Προσφυγικά της Πάτρας το 1962. Σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάτρα και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ.

Από το 1990-1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή τουHarvard στη Βοστώνη. Σήμερα είναι Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζει στη Λάρισα. Ερευνητικά εργάζεται στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπιδράσεωνδιατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο, ειδικά σε περιπτώσεις άσκησης. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 60 άρθρα σε διεθνή έγκυρα περιοδικά. Είναι εμπειρογνώμονας στην ΕΕ στην τεχνολογική πλατφόρμα ‘Food for life’ για την 2007-2013. Έχει λάβει μέρος σε δεκάδες Μαραθώνιους και υπερμαραθωνίουςτρεξίματος και κολύμβησης.

Το 2007 κολύμπησε τον διεθνή διάπλου της λίμνης Τριχωνίδας 16 χιλιόμετρα σε 5 ώρες και 59 λεπτά. Η 14χρονη κόρη του, Αναστασία, είναι στην ομάδα υδατοσφαίρισης στον Ναυτικό Όμιλο Λάρισας. 

thetoc