Ο Δημήτρης Παπαστεργίου για την παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου

Με τον δικό του, πάντα ευρηματικό τρόπο, σχολιάζει την σημερινή παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου. Ιδού τι έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στα socialmedia:

«Με τις παγκόσμιες ημέρες δεν πάω ιδιαίτερα καλά, αλλά η σημερινή είναι διαφορετική. Είναι δική μου! Είναι η παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου!

Είναι αυτό που φανταζόμασταν ως το καλύτερο δώρο όταν ήμασταν μικροί! Αυτό που μας έδωσε την πρώτη αίσθηση ελευθερίας, αυτό που μας έκανε να νοιώθουμε «μεγάλοι» όταν βγάλαμε τις βοηθητικές, αυτό που μας έφερε πιο κοντά σε αυτόν ή αυτή που αγαπούσαμε, όταν προσφερθήκαμε «τυχαία» να τον μεταφέρουμε στο σίδερο μπροστά, αυτό που μας έφερε πιο κοντά… κάτω, στην άσφαλτο, όταν αρχίσαμε τις μαγκιές!

Και όμως είναι το ίδιο που σήμερα και αύριο μπορεί να σώσει τις πόλεις μας και τις ζωές μας. Πόλεις μόνο με τα άκρως απαραίτητα αυτοκίνητα και για άκρως αναγκαίες μετακινήσεις. Πόλεις φιλικές στον πεζό, το εμποδιζόμενα άτομο και τον ποδηλάτη, με ποδηλατόδρομους και ασφαλείς διαδρομές από και προς σχολεία, πάρκα, γήπεδα και παιδικές χαρές.

Δεν καταλαβαίνω ιδιαίτερα αυτό τον έρωτα που έχουμε στην Ελλάδα με το αυτοκίνητο. Δεν το χρειαζόμαστε στις περισσότερες από τις ελληνικές πόλεις. Θέλει σίγουρα σχεδιασμό και υποδομές, αλλά βασικά θέλει κάτι πολύ πιο απλό. Πολιτική βούληση.

Σήμερα το απόγευμα στα Τρίκαλα, μαζί με την ποδηλατάδα, παρουσιάζουμε ψηφιακά το σύνολο των ποδηλατοδρόμων που έχουν ήδη ενταχθεί στον σχεδιασμό για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και σύντομα θα υλοποιηθούν, αφού οι περισσότεροι είναι σε φάση δημοπράτησης ή/και υπογραφής σύμβασης.

Περίπου 20.000μ. υφιστάμενων αλλά και νέων ποδηλατοδρόμων μέχρι το 2023 για τα πάνω από 40.000 ποδήλατα της πόλης, αποτελούν μία καλή αρχή.

Και συνεχίζουμε, βασισμένοι στα Σχέδια για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, το νέο νόμο για τη μικροκινητικότητα, τις χρηματοδοτήσεις από το «Αντ. Τρίτσης», το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πράσινο Ταμείο, αλλά βασικά τη δέσμευσή μας για ήσυχες, ασφαλείς, βιώσιμες και ανθρώπινες πόλεις.