Ο δικός μου έρωτας σταυρώθηκε!

Ο έρωτας όπως και η αγάπη δεν είναι πρόσωπα, μήτε συναισθήματα. Η αρχή και η τελείωση τους είναι ο Χριστός.

Ο Ιγνάτιος ο Θεοφόρος λέει πως «ὁ  ἐμός ἔρως ἐσταύρωται» και ο Μάξιμος Ομολογητής σημειώνει για τον Θεό τα εξής καταπληκτικά: «Ὅθεν, ὡς μέν ἔρως ὑπάρχον καί ἀγάπη, κινεῖται· ὡς δέ ἐραστόν καί ἀγαπητόν, κινεῖ πρός ἑαυτό πάντα τά ἔρωτος καί ἀγάπης δεκτικά. Καί τρανότερον αὖθις φάναι, κινεῖται μέν ὡς σχέσιν ἐμποιοῦν ἐνδιάθετον ἔρωτος καί ἀγάπης τοῖς τούτων δεκτικοῖς· κινεῖ δέ, ὡς ἑλκτικόν φύσει, τῆς τῶν ἐπ᾿ αὐτό κινουμένων ἐφέσεως. Καί πάλιν κινεῖ καί κινεῖται, ὡς διψῶν τό διψᾶσθαι, καί ἐρῶν τό ἐρᾶσθαι, καί ἀγαπῶν τό ἀγαπᾶσθαι».

Ο ερωτευμένος με τον Χριστό καίγεται, φλέγεται μέσα του από την αγάπη Του και το θείο Του έλεος. Συναντά περισσότερες δυσκολίες και λύπες. Πέφτει άπειρες φορές κάτω από τις δυσκολίες που τον ρίχνουν, άλλες τόσες σηκώνεται. Βαδίζει και βρέχει καταρρακτωδώς πόνο στη ζωή του αλλά βαδίζει. Σκοντάφτει, σκέφτεται να γυρίσει πίσω αλλά ο έρωτας αυτός είναι μεγαλύτερος από όλα τα κοσμικά πράγματα της ζωής αυτής. Ακολουθεί τον Χριστό, δίνει τη ζωή του, το χρόνο του, την ελευθερία του, τα «θέλω» του στον Χριστό. Αφήνει καλύτερες τύχες, μεγαλεία και τιμές και ηδονίζεται στην αγάπη του Θεού. Τοιουτοτρόπως προσφέρει όλη του την ύπαρξη στο Θεό. Κι ο έρωτας αυτός είναι όντως έρωτας και αποδεικνύεται η ερωτική του έκσταση, μετά από δυσκολίες, πικρίες και πόνους.

Ο Χριστός είναι αγάπη. Ο Χριστός είναι έρωτας. Είναι τρέλα, αφοσίωση, δίψα, ανάγκη, θέλω, ηδονή, γλυκύτητα,  σχέση, τα πάντα. Όταν ο άνθρωπος αγαπήσει τον Χριστό, τότε μπορεί να αγαπήσει και να ερωτευτεί τον άλλον. Και όταν στον άλλον βλέπει τον Χριστό, τότε πάλι τον έρωτα ζει. Ερωτευμένος με τον Χριστό δεν είναι εκείνος που συνήθισε να είναι απόλυτα προσηλωμένος στον Χριστό, που συνήθισε να εκκλησιάζεται, να νηστεύει, να προσεύχεται, που Τον ακολουθεί στην ιεροσύνη από απόγνωση, αλλά από αγάπη, έρωτα, καψούρα, απροϋπόθετη και αχαλίνωτη τρέλα. Ερωτευμένος είναι κάτι πολύ απλό∙ εκείνος που θα πέσει άπειρες φορές από τις δυσκολίες, θα ματώσει, θα δακρύσει και όταν σηκωθεί πάλι προς τον Χριστό θα βαδίσει…

 

Ηρακλής Αθ. Φίλιος

Βαλκανιολόγος, Θεολόγος