Ο δικηγόρος Απόστολος Τσαντίλας εξηγεί πώς μπορούν να ρυθμίσουν οι δανειολήπτες «κόκκινα δάνεια» και προστασία Α’ κατοικίας (βίντεο

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό FM 100 Ράδιο Ζυγός και στην εκπομπή «ΡΑΔΙΟ ΖΥΓΟΣτάθμιση» που παρουσιάζουν κάθε Σάββατο οι δημοσιογράφοι Γιάννης Πιτσογιάνης και Δημήτρης Παδιός, παραχώρησε ο γνωστός και έγκριτος νομικός των Τρικάλων Απόστολος Τσαντίλας.

Αντικείμενο συζήτησης ήταν η προστασία της Α’ κατοικίας, οι ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων» και τι ισχύει με τους πλειστηριασμούς. Ο Απόστολος Τσαντίλας δίνοντας απλές και εμπεριστατωμένες απαντήσεις, παρουσίασε αναλυτικά τι ισχύει σε κάθε περίπτωση.

Ο κ. Τσαντίλας ανέφερε πως υπάρχουν πολλοί Έλληνες με «κόκκινα δάνεια», ενώ μεγάλο μέρος αυτών έχει περιέλθει  σε μεγαλοεπιχειρηματικούς οίκους (Funds) του εξωτερικού που τα αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές.

Η προστασία της Α’ κατοικίας θεσπίστηκε με νόμο το 2008, επί κυβερνήσεως Καραμανλή, ο οποίος προστάτευε οριζοντίως όλες τις πρώτες κατοικίες, ανεξαρτήτου αντικειμενικής αξίας και οφειλών του δανειολήπτη, όμως το 2010 ήρθε ο περιβόητος νόμος Κατσέλη από την κυβέρνηση Παπανδρέου, ο οποίος επέβαλε την προστασία Α’ κατοικίας, μόνο όσων είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση ο κάθε δανειολήπτης θα πρέπει να σπεύσει μέχρι το τέλος του έτους, σε ένα δικηγόρο ή λογιστή με ανάλογες γνώσεις γύρω από το θέμα, για να υπαχθεί στο νόμο ρύθμισης των «κόκκινων δανείων», γιατί σε αντίθετη περίπτωση, είναι άγνωστο το νομικό καθεστώς που θα ισχύσει από το 2020 και έτσι δεν διασφαλίζεται 100% η προστασία της κύριας κατοικίας.

Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες του νομικού Απόστολου Τσαντίλα στο παρακάτω βίντεο: