Ο χορός και τα μαγικά οφέλη του στην υγεία μας

O χορός είναι η μόνη μορφή άσκησης που αναδύεται με τη μορφή τέχνης.

Απευθύνεται σε πρωταρχικό στάδιο στην ψυχή του ανθρώπου και βαθύτερος στόχος του είναι να ξεκλειδωθούν τα κομμάτια που δεν βρίσκουν τρόπο να εκφραστούν με λόγια.

Ο χορός απελευθερώνει

Οι χορευτές και γενικότερα οι άνθρωποι, που ασχολούνται με τον χορό, τείνουν να είναι πιο απελευθερωμένοι και πιο τολμηροί. Μέσω αυτής της τέχνης έρχονται αντιμέτωποι με τον εσωτερικό τους κόσμο, τον γνωρίζουν και τον αγαπούν περισσότερο.

Ο χορός είναι ένας τρόπος να αισθανθείς την δυναμική της ψυχής σου. Να απελευθερώσεις την ενέργεια και την συσσωρευμένη ένταση και να υπερβείς τα όρια σου έστω και για λίγα λεπτά.

Όλα αυτά τα στοιχεία που ο χορός σε αναγκάζει να συνθέτεις όταν χορεύεισ, σε βοηθούν στην καθημερινότητα σου. Αποκτάς υψηλότερο δείκτη αυτογνωσίας και αυτοεκτίμησης, έχοντας έρθει σε επαφή με τον εαυτό σου εξ’ ολοκλήρου και έχοντας δοκιμάσει καινούργια πράγματα που αποτελούν πρόκληση.

Χορός, μια αερόβια άσκηση

Ο χορός είναι μια αερόβια μορφή άσκησης

Κατά τη διάρκεια του χορού εκρήγνυνται οι ενδορφίνες οι οποίες είναι αντικαταθλιπτικές ορμόνες. Έτσι, μετά την άσκηση αποκτάς ένα αίσθημα ευεξίας, χαλάρωσης και όρεξη να συνεχίσεις τη μέρα δημιουργικά γεμάτος ενέργεια και ζωντάνια.

Η πνευματική διέγερση που προκαλεί ο χορός οφείλεται και στην συνοδεία της μουσικής. Αφυπνίζει, τονώνει και αγγίζει τα μύχια της ψυχής έτσι ώστε ακόμα και όταν το σώμα είναι έτοιμο να τα παρατήσει η ψύχη να το ωθεί να συνεχίσει μέχρι το τέλος.

Αυτή είναι και η υπεροχή που έχει ο χορός συγκριτικά με ένα απλό πρόγραμμα γυμναστικής. Να αναγνωρίσεις δηλαδή στον εαυτό σου αντοχές που δεν φανταζόσουν.

Όσον αφορά το σώμα, ο χορός γυμνάζει όλες τις μυϊκές ομάδες με ακρίβεια. Οι χορευτικές φιγούρες απαιτούν ένα πολύ γερό μυϊκό υπόβαθρο για να επιτευχθούν. Αυτό βέβαια δουλεύεται προοδευτικά και οι απαιτήσεις είναι ανάλογες του επιπέδου.

Βοηθάει πάρα πολύ στο καρδιαγγειακό σύστημα, τη μυϊκή αντοχή και τη γράμμωση. Επιπρόσθετα, ο ασκούμενος αποκτά πολύ καλή συναρμογή, ώστε να συντονίζει τα μέλη του σώματος του, ιδιοδεκτικότητα και κιναίσθηση, ώστε να αντιλαμβάνεται και να εκτελεί τη κάθε κίνηση, χωρίς να χρειαστεί να κοιτάζεται στον καθρέφτη, ισορροπία, ευλυγισία, ευκαμψία και ρυθμό.

Η τέχνη του χορού διανθίζεται σε διάφορα είδη, ανάλογα τη προσωπικότητα και τις ανάγκες του ασκούμενου. Τα κύρια είδη είναι το μπαλέτο, που αποτελεί τον πυρήνα όλων των χορών και ακολουθεί το σύγχρονο, το hip-hop, ο μοντέρνος χορός, το jazz και το latin.

diatrofi.gr