Ο Antonis Cooken μας μαθαίνει τα μυστικά της πατάτας: Πατάτες τηγανητές για ΗΡΩΕΣ – Καλύτερη συνταγή!

Δεν είναι τυχαίο πως ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Καποδίστριας “κλείδωσε σε αποθήκη” τις πατάτες για να μην τις κλέψουν οι Έλληνες Αιγινήτες! Μέχρι τότε αγνοούσαν την ύπαρξη αλλά και την σημαντικότητα της θρεπτικής τους αξίας! Μόλις την έμαθαν “άρχισαν” να τις κάνουν… ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ για τους Ήρωες της Ελληνικής επανάστασης, που άφηναν για λίγο το καριοφίλι τους για να τις γευτούν!!! Κριτσανιστές και άκρως γευστικές! Κάπως έτσι αυτές τις πατάτες που έτρωγαν οι ΗΡΩΕΣ μας, ο Τρικαλινός μάγειρας του κάμπου Αντώνης Κούκεν τις εξυψώνει!

Σε μια συνταγή που καταρρίπτει τους μύθους, ιστορικούς αλλά και διαφημιστικούς πως τάχατες… “Οι Βέλγοι φτιάχνουν τις καλύτερες τηγανητές πατάτες”!

“Ο Ιωάννης Καποδίστριας που γνώριζε την πατάτα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ο πρώτος εισαγωγέας. Τα πρώτα φυτά πατάτας φύτρωσαν αρχές Μάϊου στην Αίγινα και στον Πόρο και με χαρά ο Καποδίστριας (που παρακολουθούσε στενά το όλο εγχείρημα) το ανακοίνωσε στον Ιρλανδό γεωπόνο Στήβενσον. Ο συνάδελφος του Γρηγόριος Παλαιολόγος, ο οποίος είχε σπουδάσει σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, συνέχισε πιο συστηματικά την διάδοση της καλλιέργειας της πατάτας. Από τα ανωτέρω φαίνεται ότι είναι καθαρά μύθος το κλείδωμα των πατατών σε αποθήκες, με το οποίο υποτίθεται ότι ο Καποδίστριας «έπεισε» τους Έλληνες να δοκιμάσουν την πατάτα. Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν τη μεγάλη ευκολία με την οποία εισήχθη η καλλιέργεια της πατάτας σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, παρά τις αρχικές δυσκολίες λόγω έλλειψης τεχνικών γνώσεων και δυνατοτήτων ή ακαταλληλότητας των εδαφών. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι εκείνη την εποχή μεγάλο μέρος του πληθυσμού κυριολεκτικά λιμοκτονούσε και γι’ αυτό δεν θα μπορούσε να είχε αντίρρηση σ΄ αυτή τη νέα εύγευστη και θρεπτική τροφή.

Δείτε την συνταγή στο κανάλι antonis cooken στο youtube και φτιάξτε την και εσείς!!! Καλή επιτυχία!