Νομαρχιακή Επιτροπή Κινήματος Αλλαγής Τρικάλων για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Από την 8η Μαρτίου 1857, όταν οι εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας μέχρι την 8η Μαρτίου 2021, που οι γυναίκες εξακολουθούν να υπόκεινται σε έμφυλες ανισότητες στον εργασιακό τους χώρο, στην εκπαίδευση, στο κοινωνικό γίγνεσθαι, αλλά και στο οικογενειακό τους περιβάλλον, ο αγώνας για την ουσιαστική κατάκτηση της ισότητας των φύλων και την εξάλειψη της βίας είναι αισθητός και επίκαιρος όσο ποτέ.

Η φετινή 8η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία διαχρονικά τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αποτελεί μία διαφορετική επέτειο. Συμπίπτει χρονικά με δύο ορόσημα: Πρώτον, με την συμπλήρωση ενός έτους από τη συμπλήρωση της πανδημικής κρίσης Covid-19, και τις δυσμενείς αλλαγές που επήλθαν εξαιτίας του στην οικονομία και στις εργασιακές σχέσεις, με σημαντικό ποσοστό γυναικών να έχει οδηγηθεί στην ανεργία και να έχει εξαναγκαστεί σε ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με όποια εργασιακή ανασφάλεια συνεπάγονται αυτές και την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Δεύτερον, με την εμφάνιση του κινήματος #MeToo στη χώρα μας, αναδεικνύοντας την ευρύτητα του φαινομένου έμφυλης βίας και σεξουαλικής κακοποίησης με το οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες οι γυναίκες, και την ανάγκη ενθάρρυνσης τους να προσφεύγουν στις αρμόδιες αρχές.

Η διαμορφωθείσα πραγματικότητα, με την πληθώρα των καταγγελιών βίας, βιασμών και σεξουαλικής παρενόχλησης απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση, ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα αυτά και να εγκαθιδρυθούν ουσιαστικές προϋποθέσεις για την ισότητα των φύλων σε ένα κράτος δικαίου και μία δημοκρατική κοινωνία.

Το Κίνημα Αλλαγής πρεσβεύει διαχρονικά ότι σε μία σύγχρονη, προοδευτική και δίκαιη κοινωνία δεν χωρούν έμφυλες διακρίσεις, ανισότητες και βία. Τιμώντας την ημέρα αυτή αξιώνουμε την πραγματική ισότητα των φύλων και την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην εργασία, την ισότιμη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων και την πρόληψη και εξάλειψη της έμφυλης βίας, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας.