Υλικά
Μερίδες: 4-6
Για τη σάλτσα (αν θέλουμε τη φτιάχνουμε)
Διαδικασία
- Για τα νηστίσιμα σουτζουκάκια από ρεβίθι, βράζουμε τα ρεβύθια σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Για να γλιτώσουμε χρόνο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη χύτρα.
- Πολτοποιούμε τα ρεβύθια με το κρεμμύδι και το σκόρδο στο μπλέντερ (ή στο μούλτι σε δόσεις) και βάζουμε τον πολτό σε ένα σκεύος.
- Προσθέτουμε το κύμινο, το κέτσαπ, το αλεύρι και αλατοπίπερο. πρέπει να προκύψει ένα μείγμα σφιχτό, που να πλάθεται χωρίς να σπάει. Αν χρειαστεί, διορθώνουμε προσθέτοντας λίγο αλεύρι ή λίγο ανθρακούχο νερό.
- Πλάθουμε το μείγμα σε μακρόστενα σουτζουκάκια, βρέχοντας τα χέρια μας κάθε τόσο στο ανθρακούχο νερό. Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα σε καυτό λάδι (περίπου 2 εκ. από τον πυθμένα του σκεύους).
- Τα βγάζουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.
Σάλτσα
- Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και 1 ποτήρι νερό. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα.
- Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα. Συνοδεύουμε με πιλάφι.
Μυστικά
Μπορούμε να συνοδεύσουμε με κάποιο από τα παρακάτω: ● Mαρουροσαλάτα με ντοματίνια και μαυροκούκι ● Kρίθινα παξιμάδια με ελαιόλαδο και ρίγανη