Νίκος Γκόγκος: Διαμόρφωση της πλατείας «Αγροτική και λαϊκή εξέγερση 2ας Φεβρουαρίου 1925»

gkogkos nikos

Πληροφορηθήκαμε ευχάριστα ότι ο δήμαρχος Τρικάλων κ. Λάππας, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Δ.Σ. Στρατηγό κ. Μάντζαρη, ανέθεσε στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, τη σύνταξη μελέτης για τη διαμόρφωση της πλατείας Αγροτικής και Λαϊκής Εξέγερσης της 2ας Φεβρουαρίου 1925 στα Τρίκαλα.

Η πλατεία αυτή βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Ιπποκράτους. Το όνομά της δόθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 19-1-2012 με Δήμαρχο τον κ. Λάππα και ήταν απόρροια της ομόφωνης πάλι απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που συνήλθε τον Ιούνιο του 2010, με Δήμαρχο τον κ. Ταμήλο σύμφωνα με την οποία:

α. Η 2α Φεβρουαρίου 1925 θα τιμάται την πρώτη Κυριακή του κάθε Φλεβάρη.
β. Μία πλατεία της πόλης των Τρικάλων θα ονομαστεί πλατεία Αγροτικής και Λαϊκής Εξέγερσης της 2 Φεβρουαρίου 1925.
γ. Στην πλατεία αυτή θα στηθεί μνημείο με τα ονόματα των φονευθέντων.
δ. Θα ονομαστούν δρόμοι της πόλης με τα ονόματα των νεκρών της ημέρας εκείνης.
Η πρώτη απόφαση υλοποιήθηκε και εορτάζεται από την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου του 2011 και κάθε Φεβρουάριο μέχρι και το 2014. Το 2015 που συμπληρώνονται 90 χρόνια από τότε, θα εορταστεί και πάλι το Φεβρουάριο, υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων.
Η δεύτερη απόφαση υλοποιήθηκε στις 19-1-2012 και αποφασίστηκε:
α. Η ονομασία της πλατείας.
β. Η τοποθέτηση προσωρινής αναθεματικής πλάκας με την ονομασία της πλατείας.
γ. Η υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να δώσει εντολή στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, να υποβάλει μελέτη διαμόρφωσης του χώρου, την οποία θα ψηφίσει το Δ.Σ. σε επόμενη συνεδρίαση.
Βέβαια αυτή η εντολή καθυστέρησε κάπως να δοθεί. Ίσως οφείλεται σε οικονομικούς λόγους, αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ. Το ιστορικό αυτό γεγονός βρισκόταν στην αφάνεια για 78 χρόνια και τώρα θα μιλάμε για 19 μήνες; Δεν πειράζει. Αρκεί να ολοκληρωθεί, για να δικαιωθούν οι θυσίες του Τρικαλινού λαού και να αποκατασταθεί το χρέος απέναντι στα θύματα και σε εκείνους που υπέστησαν αδικαιολόγητες στενοχώριες, διώξεις και φυλακίσεις το Φεβρουάριο του 1925.
Η μελέτη θα περιλαμβάνει την πρόταση για το μνημείο που θα στηθεί, καθώς επίσης και το νέο χώρο στον οποίο θα μεταφερθεί το άγαλμα με τις θυγατέρες του Ασκληπιού.
Έτσι ο μικρός χώρος της μικρής πλατείας θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στο ιστορικό γεγονός του Φεβρουαρίου του 1925.

.