Νικολέτα Τζιωρτζιώτη: Το κούρεμα των αιγοπροβάτων

 

 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ και ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ αποτελεί για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ το ΜΑΛΛΙ των ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ. Το κούρεμα των Αιγοπροβάτων είναι απαραίτητο και κατά κανόνα θα πρέπει να γίνεται στο τέλος της Άνοιξης με αρχές του Καλοκαιριού.

Η διαδικασία του κουρέματος πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο σύμφωνα με την φυλή του ζώου και είναι βασικό για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης και διάφορες μολύνσεις από διάφορα έντομα (ψείρες, τσιμπούρια…κτλ.). Το μαλλί των προβάτων έχει φυσικές και ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, την ευημερία και την άνεσή μας μιας και τα προϊόντα του μαλλιού, μπορούν να προσφέρουν προστασία από την ακτινοβολία, έλεγχο της υγρασίας, θερμική ισορροπία κ.α…

Επίσης μια από τις βασικές ιδιότητες του μαλλιού είναι ο καθαρισμός του αέρα μιας και απωθεί με φυσικό τρόπο την ρυπαρότητα, απορροφά την υγρασία σε εσωτερικούς χώρους και είναι ανθεκτικό στους σκόρους .Έτσι, το μαλλί των προβάτων είναι ένα μη αλλεργιογόνο φυσικό προϊόν. Το μαλλί των προβάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα σε διάφορες καλλιέργειες(αμπέλια, μηλιές…κτλ.) στην κατασκευή χαρτιού, ως συστατικό στην φαρμακευτική, ακόμη και ως δομικό, θερμομονωτικό, ηχομονωτικό υλικό.

Η Ελληνική Παραδοσιακή Κοινωνία δεν θα έπρεπε να ξεχνά την αξία και την διαδικασία του πρόβειου μαλλιού που έχει ως εξής: Κούρεμα προβάτων-πλύσιμο μαλλιού-κοπάνισμα-βάψιμο-ξάσιμο-γνέσιμο-πλέξιμο-ύφανση σε αργαλειό κτλ… Οι κτηνοτρόφοι έχουν την δυνατότητα να ασχοληθούν επιχειρηματικά με τις εναλλακτικές χρήσεις του μαλλιού των προβάτων μιας και αποτελεί το βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας και της υγείας όλων μας.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ στηρίζονται στην ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ.Η ΣΤΗΡΙΞΗ της Πολιτείας είναι ΑΝΑΓΚΑΙΑ και ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ.

 

Νικολέτα Τζιωρτζιώτη Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας ΠΕ Τρικάλων.