Νικολέτα Τζιωρτζιώτη: Η σύγχρονη τεχνολογία στην αγροτική καλλιέργεια

Στον ψηφιακό μετασχηματισμό προσπαθεί να εισέλθει ο Πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα. Είναι φανερό πλέον πως η σύγχρονη τεχνολογία έχει εισχωρήσει σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η ψηφιακή τεχνολογία με τις αναρίθμητες εφαρμογές της κυριαρχεί στην κοινωνική, οικονομική και ιδίως στην επαγγελματική μας ζωή. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ψηφιοποίηση του αγροτικού τομέα που αφορά στη δημιουργία μιας τεχνολογικής πλατφόρμας και υποδομής, η οποία θα υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό της πρωτογενούς παραγωγής και την είσοδο στην γεωργία.

Με προγράμματα-εφαρμογές στους υπολογιστές-λαπτοπ-τάμπλετ, ακόμη και στα κινητά μας τηλέφωνα, με την σωστή αξιοποίηση τους θα μπορούμε να ελέγχουμε τις καλλιέργειες ανά πάσα στιγμή. Ο καλλιεργητής θα διαπιστώνει τις καιρικές συνθήκες, τις προσβολές ασθενειών και θα προγραμματίζει τις ενέργειες που επιβάλλεται να κάνει.

Η σύγχρονη τεχνολογία είναι σε θέση να λύσει το πιο σημαντικό πρόβλημα ,το υψηλό κόστος παραγωγής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ακριβής γνώση και ανάλυσή του. Δηλαδή το ασύρματο δίκτυο συσκευών(τοποθέτηση αισθητήρων χωραφιών),η ρομποτική, τα drones, η καλή επιλογή σπόρων, η ανάλυση εδάφους για την ορθή χρήση λιπασμάτων, η έγκαιρη αντιμετώπιση των προσβολών από τις ασθένειες, η σωστή άρδευση με παρακολούθηση καιρικών φαινομένων όπως και άλλες τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας θα βοηθήσουν να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους στο χωράφι καθώς και τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η τεχνολογία και η ψηφιακή εποχή στον πρωτογενή τομέα προσφέρουν εναλλακτικούς τρόπους συνδεσιμότητας του παραγωγού με τον καταναλωτή, δίνοντας έτσι στον παραγωγό μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και στον καταναλωτή μεγαλύτερη ακρίβεια των παραγωγικών προϊόντων.

Ο κατά κύριο επάγγελμα Αγρότης θα πρέπει να έχει την στήριξη της πολιτείας: να υπάρξει εκπαίδευση, κατάρτιση και ενημέρωση για να μπορεί να χρησιμοποιεί τα δεδομένα από τις νέες τεχνολογίες.

 

Η Νικολέτα Τζιωρτζιώτη είναι κτηνοτρόφος και ιδιοκτήτρια κτηνοτροφικής μονάδας