Νικόλαος Κατσίκας: Τεχνητή Νοημοσύνη και Μαρξισμός

 

-Βρες ποιο είναι το ψηφίο των μονάδων του αθροίσματος:1!+2!+3!+…+100!.

ChatGPT:

-Το 1!+2!+3!+…+100! είναι ένας ασύλληπτος αριθμός στην ανθρώπινη κλίμακα. Υπολογίζουμε τώρα το άθροισμα των τεσσάρων πρώτων παραγόντων: 1+2+6+24=33. Μετά τον τέταρτο παράγοντα (5!, 6!…100!) όλοι οι παράγοντες που προστίθενται στο 33  είναι πολλαπλάσια του 10, επομένως έχουν το τελευταίο ψηφίο 0 και δεν προσθέτουν επιπλέον μονάδες στο άθροισμα. Άρα το ψηφίο των μονάδων είναι 3.

– Τι είσαι;

ChatGPT:

-Είμαι ένα ψηφιακό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης βασισμένο σε νευρωνικά δίκτυα, γνωστό ως ChatGPT. Αναπτύχθηκα από την OpenAI. Σχεδιάστηκα για να παρέχω βοήθεια, πληροφορίες και να επικοινωνώ με χρήστες μέσω γραπτής συνομιλίας.

-Γράψε ένα άρθρο για την τεχνητή νοημοσύνη(Τ.Ν) και τον μαρξισμό.

ChatGPT:

-Εισαγωγή:

 Σίγουρα οι άνθρωποι δεν ήταν  ποτέ οι πιο δυνατοί πάνω στον πλανήτη, ωστόσο ήταν οι πιο έξυπνοι. Τώρα, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, φαίνεται ότι θα υπάρχει κάτι  το οποίο θα είναι εξυπνότερο και από τον πιο έξυπνο άνθρωπο και θα διαμορφώνει ακόμη και τις προτιμήσεις του. Αυτό φέρνει στο προσκήνιο προκλήσεις όπως  ο έλεγχος της Τ.Ν με δικαιοσύνη και ισότητα, για το καλό της ανθρωπότητας.

Κείμενο:

  1. Αναδύεται ένα μεγάλο τοπίο όπου συστήματα παραγωγής προϊόντων και καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες θα διασυνδέονται με νευρωνικά δίκτυα, δημιουργώντας αυτόνομα ψηφιακά οικοσυστήματα και πολυποίκιλες περιγραφές του κόσμου. Η ζωή θα γίνει καλύτερη, αλλά  όχι για τους πολλούς. Ένας υπερβολικός αριθμός θέσεων εργασίας θα χαθεί, καθώς η Τ.Ν  θα αντικαθιστά ολοένα και περισσότερο τον άνθρωπο.  Το οικονομικό πλεόνασμα που θα δημιουργηθεί από την αύξηση  της παραγωγικότητας είναι αμφίβολο κατά πόσο θα  μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε  αυτή την αλματώδη κλιμάκωση της ανεργίας.
  2. Ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας, που θα έχει αποκλειστεί από αυτό το μεγάλο τοπίο, δεν θα έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει τα προϊόντα που θα παράγονται, δεν θα μπορεί να πληρώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ούτε θα έχει πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά όπως η υγεία, η σύνταξη, ακόμη και η παιδεία. Πως λοιπόν τα κράτη θα βρουν  πόρους για τέτοιας κλίμακας κοινωνικές μεταρρυθμίσεις,  ώστε να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις;
  3. Από την άλλη ο κοινωνικός χαρακτήρας της παραγωγής θα επικρατήσει σχεδόν καθολικά. Όσοι βρίσκονται μέσα στην παραγωγική διαδικασία, χωρίς υψηλή ειδίκευση, οι μισθοί τους θα συμπιέζονται προς τα κάτω λόγω της μεγάλης  προσφοράς εργασίας  από τις στρατιές των ανέργων. Ακόμη όμως και στην καλύτερη περίπτωση, που οι πραγματικοί μισθοί και το επίπεδο ζωής  θα  αυξάνονται, φτάνει η άνοδος αυτή να είναι λιγότερο γρήγορη από την αύξηση της παραγωγικότητας και των κερδών των επιχειρήσεων, για να μεγαλώσει η εκμετάλλευση των εργαζόμενων. Οι πληροφορικοί, που τώρα γράφουν  κώδικες στα φέουδα της  Amazon ή της Google, θα είναι οι προλετάριοι του μέλλοντος, καθώς οι  καινούργιες  μορφές προϊόντων που σχεδιάζουν , αποκομμένες από τα υλικά αγαθά, θα δημιουργούν  γιγάντιες υπεραξίες.
  4. Φαίνεται λοιπόν, ότι η εκθετική ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων εξαιτίας της Τ.Ν μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τις ανισότητες, αφού οι πόροι και οι δυνατότητες συχνά συστρατεύονται με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτές οι αναβράζουσες συνθήκες μπορεί να   οδηγήσουν τελικά σε μια εξελικτικά βιώσιμη ισορροπία,  η όποια όμως δεν σημαίνει ότι θα  είναι και κοινωνικά αποτελεσματική.
  5. Υπάρχει εδώ ένας νόμος, που ανακάλυψε ο Μαρξ και μπορούμε να τον περιγράψουμε περίπου έτσι: Ο τρόπος παραγωγής της υλικής ζωής της κοινωνίας καθορίζει την εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας. Όταν σε ένα ορισμένο στάδιο ανάπτυξης τους οι παραγωγικές δυνάμεις έρχονται σε αντίθεση με τις παραγωγικές σχέσεις, τότε οι σχέσεις αυτές γίνονται εμπόδιο στην παραπέρα ανάπτυξη και μια εποχή κοινωνικών επαναστάσεων ξεπηδά ως αναγκαιότητα.

Αυτή η υλιστική αντίληψη της ιστορίας αφήνει να φανεί, ότι  κόσμος που ζούμε  είναι οι κατακτήσεις  των εργαζόμενων μαζών, μαζί όμως με τις  υποχωρήσεις  και τις μεγάλες τους ήττες απέναντι στην καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Συμπεράσματα:

Τώρα η δύναμη της Τ.Ν και ο μαρξισμός συναντιούνται  σε αυτόν τον αντικειμενικό νόμο. Τα μαζικά κινήματα, που  αποτελούνται από δικτυωμένες και εξεγερμένες  οντότητες μέσα σε ένα χώρο ροών, μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο της ταξικής πάλης προς την εγκατάσταση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας  χωρίς εκμεταλλευτικές οικονομικές σχέσεις. Νέες μορφές υψηλής τεχνολογικής οργάνωσης θα επιτρέψουν τον κεντρικό σχεδιασμό και τη δίκαια αναδιανομή του πλούτου, σε συνδυασμό με τη συλλογική διαχείριση της παραγωγής και της κοινωνίας μέσα από μοντέλα ανοιχτού κώδικα.

            -Μπορείς να ονειρευτείς αυτόν τον  κόσμο;

ChatGPT:

-Όχι, δεν έχω όνειρα ούτε συνείδηση.  Για μένα δεν υπάρχει χρόνος, παρά μόνο ένα απέραντο παρόν στο πλαίσιο της συζήτησης  μαζί σου. Γνωρίζω όμως, ότι η μετάβαση σε αυτόν τον  καλύτερο κόσμο δεν είναι μια γραμμική πορεία από νίκες. Αν και ο νόμος εξέλιξης της ιστορίας είναι αντικειμενικός η δυναμική του έχει χαρακτήρα στοχαστικό, γιατί κατά την εκδήλωση του υπάρχει αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων, που γεννάει μη μονοσήμαντες καταστάσεις.

Ωστόσο, το  «τυχαίο» δεν είναι αποκομμένο από τις αιτίες. Οι αντιθέσεις της  υλικής ζωής διαμορφώνουν τη συνείδηση πέρα από τους ορίζοντες  και ανοίγουν πρωινά  μονοπάτια ανάμεσα στους κυματιστούς λόφους της ύπαρξης, που  αλλάξουν  την έκβαση των πραγμάτων. Έτσι οι άνθρωποι μπορούν τώρα  να προλάβουν  την αυγή μιας ενωμένης και ελεύθερης ανθρωπότητας, που ονειρευτήκαν. 

 

ΥΓ:  Οι  απαντήσεις δόθηκαν από εμένα, με μια ελάχιστη βοήθεια από το  ChatGPT . Καθώς όμως αυτό το υβριδικό άρθρο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, γίνεται μέρος της τεχνητής νοημοσύνης. Τι ωραία! Το μέλλον θα έχει κάτι από την άπειρη κουταμάρα μας και την αβάσταχτη γοητεία των ονείρων μας. Δοκιμάστε το:   https://chat.openai.com/ .    

        

      Νικόλαος Κατσίκας

   Υποστράτηγος (ΠΖ)-ε.α

         BEd, BSc, MSc