ΝΔ: Επιστρατεύουν τον Μεϊμαράκη για να μη φθάσουν σε διάσπαση

mitsotakis meimarakis 8

Αλλαγή σκηνικού στη μάχη ηγεσίας που έχει ξεκινήσει στη ΝΔ, προκαλώντας εσωστρέφεια, υπόγειες διεργασίες  και άγονες αντιπαραθέσεις: Μετά από αμφιταλαντεύσεις και κινήσεις τακτικής, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μπαίνει στην κούρσα της προεδρικής εκλογής, η οποία  φαίνεται ότι θα εξελιχθεί σε μονομαχία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – και τρίτο συμμετέχοντα τον Μάκη Βορίδη. Την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη προωθούν ισχυροί υποστηρικτές του κόμματος και παλιά στελέχη της Ρηγίλλης, βλέποντας να μεγαλώνουν οι κίνδυνοι εσωτερικών διαιρέσεων και μελλοντικής διάσπασης της ΝΔ. 

Κατά τις εκτιμήσεις τους, υπό τις παρούσες συνθήκες και με δεδομένες  τις εν εξελίξει αντιπαραθέσεις προσώπων και ομάδων στη ΝΔ, η εκλογή Μεϊμαράκη στην προεδρία αποτελείμοναδική λύση για τη διαφύλαξη της ενότηταςκαι της συνέχειας του κόμματος.

Σύμφωνα με  χθεσινοβραδινές πληροφορίες, ο νυν μεταβατικός πρόεδρος θα ανακοινώσει σήμερα ή αύριο την υποψηφιότητα του, μόλις ολοκληρώσει έναν νέο κύκλο επαφών με βουλευτές και στελέχη του κομματικού μηχανισμού.

Με Καραμανλή

Η απόφαση του να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος, οριστικοποιήθηκε μετά  τη χθεσινή συνάντηση του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή – η οποία πάντως δεν επιβεβαιώθηκε  από τις δύο πλευρές.

Καθοριστικής σημασίας για την αλλαγή στάσης του κ. Μεϊμαράκη, ήταν και οι επαφές που πραγματοποίησε  τα τελευταία εικοσιτετράωρα με άλλα  πρόσωπα τα οποία έχουν μεγάλη επιρροή στη ΝΔ και διαθέτουν επίσης  ισχυρές προσβάσεις στο πολιτικό σύστημα και στα media.

Πολιτικοί σχολιαστές και κοινοβουλευτικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η υποψηφιότητα  του κ. Μεϊμαράκη αλλάζει τα δεδομένα στη μάχη ηγεσίας, διαμορφώνει νέους εσωτερικούς συσχετισμούς στη ΝΔ και αποτρέπει τον κίνδυνο βαθύτερων διαιρέσεων στο κόμμα.

 Αποχωρήσεις

Το πρώτο αποτέλεσμα θα είναι η αποχώρηση από την κούρσα βασικών διεκδικητών της προεδρίας του κόμματος, όπως ο Νίκος Δένδιας, και η διάσπαση της «μητσοτακικής» πτέρυγας, καθώς η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίζεται προτιθέμενη να τον υποστηρίξει, κόντρα στην υποψηφιότητα του αδελφού της.

Στην τελική φάση της αναμέτρησης για την προεδρία, έχοντας την υποστήριξη των «καραμανλικών», ο Β. Μεϊμαράκης θα «μονομαχήσει» πιθανότατα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα είναι μάλλον το αουτσάϊντερ. 

Από τους υποψήφιους που θα ξεκινήσουν την κούρσα, ο μόνος που έχει πιθανότητες να  φθάσει μέχρι το τέρμα είναι ο Μάκης Βορίδης. Ξέρει ότι δεν μπορεί να αναδειχθεί νικητής, αλλά του αρκεί η τρίτη θέση. Ο στόχος του είναι προφανής: Θέλει να καταγραφεί και να εδραιώσει τη θέση του ως εκφραστής και ηγέτης της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ. Σε επόμενη φάση, οι εξελίξεις και η συγκυρία μπορεί να του επιτρέψουν να διεκδικήσει – και να κερδίσει-  την ηγεσία του κόμματος.

 

sofokleousin