Νάρκες και όλμους στο Μπαγκλαντές μετέφερε το Antonov, λένε οι Σέρβοι

Αγωνία για την άγνωστη ουσία στο σημείο της συντριβής

Μεγάλη αγωνία επικρατεί για την υπόθεση με την πτώση του αεροσκάφους στην Καβάλα και το άγνωστο, υψηλής επικινδυνότητας φορτίο.

Όπως μετέφερε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ από το Βελιγράδι, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς έκανε λόγο για αεροσκάφος ιδιωτικής εταιρείας ουκρανικών συμφερόντων που μετέφερε αδειοδοτημένα, πυρομαχικά σερβικής παραγωγής με τελικό προορισμό το Μπαγκλαντές

Ο κ. Στεφάνοβιτς ανέφερε πως η εταιρία Meridian, από την Ουκρανία, ήταν απλώς ο ιδιοκτήτης του αεροπλάνου ενώ σχετικά με τον τύπο των πυρομαχικών ανέφερε ότι επρόκειτο για νάρκες φωτιστικών όλμων και εκπαιδευτικές νάρκες.

«Επρόκειτο για το αεροπλάνο Antonov 12 ιδιοκτησίας της ουκρανικής εταιρείας «Meridian». Δυστυχώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, και τα 8 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους.

Μετέφερε περίπου 11,5 τόνους προϊόντων της αποκλειστικής μας βιομηχανίας στον τελικό πελάτη στο Μπαγκλαντές. Ως εκ τούτου, ο τελικός πελάτης είναι το Υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές. Υπήρχαν εικασίες ότι γινόταν λαθρεμπόριο όπλων από τη Σερβία στην Ουκρανία σε αυτήν την πτήση, αλλά αυτό δεν ισχύει φυσικά. Είχαμε ήδη τέτοιες πληροφορίες, αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αλήθεια».

Στο μεταξύ, οι έρευνες στην περιοχή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και εστιάζονται σε μια λευκή ουσία, άγνωστης προέλευσης που φαίνεται ότι εντοπίστηκε στο σημείο.

Την ανησυχία του για την επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε το αεροσκάφος Antonov που κατέπεσε στους Αντιφιλίππους του δήμου Παγγαίου στην Καβάλα, εξέφρασε ο Χρήστος Μέτιος.

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δήλωσε ότι περιμένουν τις εκτιμήσεις των ειδικών για το κατά πόσο το πολεμικό υλικό που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος είναι επικίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια.

«Υπάρχει αγωνία, περιμένουμε τις εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών και των λοιπών ειδικών του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Δεν συντρέχει λόγος μέχρι αυτή τη στιγμή εκκένωσης των οικισμών που βρίσκονται κοντά στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εστίες πυρκαγιάς ούτε και καπνοί, με κατεύθυνση προς κατοικημένες περιοχές», είπε ο κ. Μέτιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, στο σημείο μεταβαίνει ο Ειδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής Άμυνας, με εντολή ΓΕΕΘΑ.

Στο μεταξύ πιθανή είναι η εκκένωση του χωριού Αντιφίλιπποι, κοντά στο οποίο κατέπεσε το αεροσκάφος από τη Σερβία που μετέφερε πυρομαχικά στην Ουκρανία.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open, υπάρχουν πληροφορίες ότι εξετάζεται η εκκένωση των Αντιφιλίππων Καβάλας, χωριό κοντά στο οποίο κατέπεσε το αεροσκάφος. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει φόβος νέων εκρήξεων, από τα πυρομαχικά που μετέφερε το αεροσκάφος.

Ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, σε δήλωσή του στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε πως δεν υπάρχει απόφαση πλην όμως το ζήτημα είναι υπαρκτό. Όπως εξήγησε, το δημοτικό συμβούλιο θα πάρει την απόφαση τα επόμενα λεπτά και θα προχωρήσει στη συνέχεια στις κατάλληλες ενέργειες.

Στο μεταξύ, βίντεο από το σημείο της συντριβής του Antonov στην Καβάλα δείχνει το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη το αεροσκάφος. Σε εικόνες από drone του ENA Channel διαπιστώνεται πως το αεροσκάφος «εξαφανίστηκε».

fimotro.gr