«Ναι» στα δημητριακά ολικής άλεσης

Νέα έρευνα ενισχύει τις συμβουλές για να συμπεριλάβουμε περισσότερα προϊόντα ολικής άλεσης στη διατροφή μας. Μια δίαιτα που βασίζεται σε εξευγενισμένα (λευκά) δημητριακά (όπως λευκό ψωμί και μπισκότα) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο, ενώ αντίθετα τα ολικής άλεσης μπορεί να τον μειώσουν, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να έχουν μέτρια πρόσληψη υδατανθράκων και από διαφορετικούς τύπους σιτηρών, ειδικά ολικής άλεσης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Mahshid Dehghan του Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας του Πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο McMaster στο Χάμιλτον του Καναδά.

«Η μείωση της ποσότητας και η βελτίωση της ποιότητας των υδατανθράκων είναι το μήνυμα της μελέτης μας», δήλωσε ο καθηγητής Dehghan.

Τα σιτηρά ή δημητριακά, όπως η βρώμη, το ρύζι, το κριθάρι και το σιτάρι αποτελούν περίπου το ήμισυ της διατροφής σε όλο τον κόσμο και έως και το 70% σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ιδιαίτερα στην Αφρική και τη Νότια Ασία, σημείωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι μια διατροφή πλούσια σε εκλεπτυσμένα δημητριακά προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές προσβολές ή άλλες μορφές καρδιακών παθήσεων, αλλά αυτό που φαίνεται είναι να υπάρχει σύνδεση μεταξύ τους.

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα συνέλεξε δεδομένα για περισσότερα από 137.000 άτομα σε 21 χώρες, ηλικίας 35 έως 70 ετών, που δεν είχαν ιστορικό καρδιακών παθήσεων και παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από εννέα χρόνια.

Τα άτομα που ανέφεραν ότι τρώνε 340 γραμμάρια εξευγενισμένων δημητριακών την ημέρα βρέθηκε να έχουν 27% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου και 33% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων από εκείνους που περιόρισαν την πρόσληψή τους σε λιγότερο από 52 γραμμάρια την ημέρα.

Μια διατροφή πλούσια σε εξευγενισμένα δημητριακά συνδέθηκε επίσης με τη υψηλότερη αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο BMJ.

Η Samantha Heller, ανώτερη κλινική διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νέα Υόρκη, ανέφερε: «Μπορούμε όλοι να επωφεληθούμε με το να συμπεριλάβουμε περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης στη διατροφή μας. Περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και προστατευτικά φυτοχημικά που είναι σημαντικά για την υγεία μας».

«Αντίθετα, τα εξευγενισμένα δημητριακά δεν περιέχουν φυτικές ίνες και βρίσκονται σε ζαχαρούχα δημητριακά, λευκό ψωμί, μπισκότα, κέικ, αρτοσκευάσματα, επιδόρπια και fast food», εξήγησε η Heller: «Όταν καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα εκλεπτυσμένων δημητριακών, στερούμε από το σώμα μας τα θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία και συχνά αντικαθίστανται με ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και θερμίδες χωρίς θρεπτική αξία».

iatrikanews.gr