Πώς το τσάι βοηθάει την καρδιά μας

Οι επιστήμονες έχουν αποκτήσει νέα εικόνα για το πώς το τσάι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ανοίγοντας ίσως τον δρόμο για νέους τύπους φαρμάκων για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένες ενώσεις τόσο στο μαύρο όσο και στο πράσινο τσάι βοηθούν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, ενεργοποιώντας πρωτεΐνες διαύλου ιόντων στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Δύο ενώσεις φλαβονοειδούς τύπου κατεχίνης που υπάρχουν στο τσάι ενεργοποιούν έναν ειδικό τύπο πρωτεΐνης διαύλου ιόντων που ονομάζεται KCNQ5, το οποίο βρίσκεται στον λείο μυ που καλύπτει τα αιμοφόρα αγγεία.

Αυτή η νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια επιβεβαιώνει προηγούμενη που έδειξε ότι οι κατεχίνες του τσαγιού ενεργοποίησαν την KCNQ5.

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καταναλώνουν περίπου δύο δισεκατομμύρια φλιτζάνια τσάι κάθε μέρα, κάνοντας το τσάι το δεύτερο ρόφημα -όσον αφορά τον όγκο που καταναλώνεται παγκοσμίως- μετά το νερό.

Το μαύρο τσάι πίνεται συχνά με γάλα. Σε εργαστηριακές δοκιμές, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η προσθήκη γάλακτος στο μαύρο τσάι απέτρεψε τα ευεργετικά αποτελέσματα ενεργοποίησης της KCNQ5.

Ωστόσο, «δεν πιστεύουμε ότι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεται το γάλα όταν πίνουμε τσάι για να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές του ιδιότητες. Είμαστε σίγουροι ότι το περιβάλλον στο ανθρώπινο στομάχι θα διαχωρίσει τις κατεχίνες από τις πρωτεΐνες και τα άλλα μόρια στο γάλα, που διαφορετικά θα μπλοκάρουν τα ευεργετικά αποτελέσματα των κατεχινών», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Geoffrey Abbott, καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας και Βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και όταν προστίθεται γάλα, το τσάι διατηρεί τα οφέλη που μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η θέρμανση του πράσινου τσαγιού στους 35 βαθμούς Κελσίου αλλάζει τη χημική του σύνθεση με τρόπο που το καθιστά πιο αποτελεσματικό στην ενεργοποίηση της KCNQ5.

«Ανεξάρτητα από το αν το τσάι καταναλώνεται παγωμένο ή ζεστό, αυτή η θερμοκρασία επιτυγχάνεται μετά την κατανάλωση του τσαγιού, καθώς η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι περίπου 37 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε ο καθηγητής Abbott. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cellular Physiology and Biochemistry.

iatrikanews.gr