Μύθοι και αλήθειες για το μαύρισμα

Το μαύρισμα αποτελεί ένδειξη βλάβης στο δέρμα, η οποία καθώς περνούν τα χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η φωτογήρανση (εκδηλώνεται με ξηρότητα, καφέ και κόκκινες κηλίδες, «σακούλιασμα» και ρυτίδες) και ο καρκίνος. Μπορεί το μαύρισμα να κρύβει κάποιες ατέλειες (από τα σπυράκια της ακμής έως το πάχος), αλλά τα οφέλη σταματούν εκεί.

Κάποιοι μάλιστα έχουν συμφιλιωθεί με το κοκκίνισμα. Αυτό είναι λάθος: καταρχήν όταν εκτίθεται το δέρμα στον ήλιο κινδυνεύει να καεί και σε κάθε περίπτωση το κοκκίνισμα, αποτελεί την πρώτη συνέπεια από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου και όχι προϋπόθεση για να μαυρίσει κάποιος.

Για αυτό τα μέτρα προστασίας είναι απαραίτητα. Καταρχήν θα πρέπει να διαλέγουμε ένα καλό αντηλιακό, που θα προστατεύει από την ακτινοβολία, το οποίο πρέπει να είναι αδιάβροχο ώστε να αντέχει περισσότερο την εφίδρωση. Το αντηλιακό επιλέγεται ανάλογα με το φωτότυπο του ατόμου.

Αλείφεται 15-30 λεπτά προτού ξεκινήσετε για παραλία ή βουνό και επαναλείφεται κάθε 2 ώρες. Απαιτούνται σε κάθε επάλειψη 10 ml για όλα τα εκτεθειμένα τμήματα του σώματος στον ήλιο αλλά η ποσότητα αυτή μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα το βάρος και τον όγκο. Και φυσικά, μωρά μέχρι 6 μηνών δεν πρέπει να κυκλοφορούν γυμνά στον ήλιο ή να αλείφονται με αντηλιακό.

Προτιμάτε πλατύγυρα καπέλα και μην εκτίθεστε στον ήλιο όταν η σκιά σας είναι μεγάλη. Επίσης καλό είναι να μην κάθεστε σε σκιά δένδρου ή ομπρέλας μεσημεριάτικα.

Πολλοί πιστεύουν ότι οι ομπρέλες προστατεύουν. Η αλήθεια είναι όμως ότι περίπου το ένα τρίτο της βλαβερής ακτινοβολίας του ήλιου διαπερνά και τις ομπρέλες θαλάσσης, όπως επισημαίνουν ειδικοί. Οι ομπρέλες σταματούν το μεγαλύτερο ποσοστό από την εκπομπή των ακτινών του ηλίου, όχι όμως και τη διάχυτη υπεριώδη ακτινοβολία που περνά από τα πλάγια, τα οποία είναι ακάλυπτα, ασχέτως εάν βρίσκεται κάποιος σε σκιά.

premium.paratiritis

iatronet.gr