Μπατσίλας Βασίλης: Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών-τριών

Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών-τριών εορτάζεται κάθε χρόνο από το 1965 στις 12 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών  και αποτελεί την ελάχιστη πράξη απόδοσης φόρου τιμής για  το έργο και την προσφορά των νοσηλευτών σε όλο τον κόσμο.
Επισημαίνοντας και αναδεικνύοντας τον ιδιαίτερο και βαρυσήμαντο ρόλο των Νοσηλευτών στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης στα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο.

Όμως για τους Έλληνες Νοσηλευτές η 12η του Μάη δεν είναι γιορτή και δεν θα γίνει ποτέ γιορτή. Ήταν, είναι και θα είναι μέρα τιμής και αγώνων.

Γιατί η υπεράσπιση του ασθενούς, και η διασφάλιση γι’ αυτόν ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, η έρευνα, η συμμετοχή στη διαμόρφωση της πολιτικής υγείας, καθώς και η εκπαίδευση αποτελούν επίσης βασικούς ρόλους της νοσηλευτικής.
Γιατί σήμερα  περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος υγείας της χώρας, με έμφαση στην ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στην ενίσχυση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των νοσηλευτών, είναι αναγκαίος και επιτακτικός για την βιωσιμότητα ,την αποτελεσματικότητα, την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών, την ποιότητα και την ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών.     Γιατι η αναγνώριση του ενιαίου κλάδου νοσηλευτών ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ  είναι πλέον απαραίτητη από κάθε άλλη φορά .
• Γιατί πρέπει επιτέλους  ο νοσηλευτής να αποκτήσει  ξεκάθαρο και διακριτό επαγγελματικό και επιστημονικό  ρόλο , στο χώρο της Υγείας. Ισότιμος συνεργάτης στη χάραξη στρατηγικών και πολιτικών Υγείας.

Η Νοσηλευτική αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους του Συστήματος Υγείας, με πρωταγωνιστές τους Νοσηλευτές να διαδραματίζουν έναν ρόλο απαιτητικό μα και ευαίσθητο. Μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις στον δύσκολο χώρο της Υγείας, με τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας και των συνεχών μεταρρυθμίσεων, η νοσηλευτική επιστήμη καλείται να εξοπλιστεί με εξειδικευμένη γνώση, άρτια επιστημονική κατάρτιση και ειδικές δεξιότητες.

Η νοσηλευτική φροντίδα απαιτεί υψηλό αίσθημα ευθύνης, ευσυνειδησία, αφοσίωση, κουράγιο, δύναμη ψυχής και αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Σήμερα,πέρα από κάθε άλλη φορά, η πολιτεία έχει κατανοήσει τα προβλήματα των Νοσηλευτών και προσπαθεί να δώσει λύση στα δίκαια αιτήματα τους .

Μπατσίλας Βασίλης

Υπεύθυνος Εργαζομένων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα ΔΕΕΠ ΝΔ Τρικάλων