Μπαλί: Χιλιάδες χελωνάκια αφέθηκαν ελεύθερα στη θάλασσα

Συνεχίζονται οι προσπάθειες οικολόγων να αυξήσουν τον πληθυσμό του συγκεκριμένου είδους χελώνας, το οποίο έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Περισσότερα από 10.000 χελωνάκια αφέθηκαν ελεύθερα στη θάλασσα του Μπαλί, στο πλαίσιο της προσπάθειας οικολόγων να αυξήσουν τον πληθυσμό ενός τόσο ευάλωτου είδους, αλλά και να προωθήσουν την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τη theguardian οι συγκεκριμένες ομάδες κουβάλησαν κλουβιά γεμάτα με δεκάδες μικροσκοπικές χελώνες στην παραλία του νησιού Gianyar, καλώντας ντόπιους και εθελοντές να παραταχθούν στην άμμο και να τις απελευθερώσουν όλοι μαζί.

Τα χελωνάκια, μήκους μόλις λίγων εκατοστών, άρχισαν να τρέχουν στην άμμο, ανάμεσα στα βότσαλα, ενώ τα έβρεχε η παλίρροια. «Είναι πραγματικά συναρπαστικό να βλέπεις όλες αυτές τις χελώνες ελεύθερες στη φύση», σχολίασε η Τζέσικα Λίμπερμαν, Αμερικανίδα εθελόντρια.

Η Λεπιδόχελυς του Ειρηνικού, όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο είδος, συγκαταλέγεται στις πιο πολυπληθείς θαλάσσιες χελώνες, ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά ευάλωτη, καθώς υπάρχουν ελάχιστα μέρη όπου μπορεί να φωλιάσει. Οι χελώνες ζυγίζουν συνήθως 34-50 κιλά ως ενήλικες, φτάνοντας σε μήκος μέχρι και τα 60-70 εκατοστά.

Ο πληθυσμός των θαλάσσιων χελωνών έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω του κυνηγιού, της απώλειας παραλιών κατάλληλων για εκκόλαψη, το υπερβολικό μάζεμα των αυγών τους και το γεγονός πως παγιδεύονται σε δίχτυα ψαράδων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχές του Μπαλί απελευθέρωσαν την περασμένη Τετάρτη 25 από τις μεγαλύτερες πράσινες χελώνες στη θάλασσα, μετά τη διάσωσή τους κατά τη διάρκεια επιδρομής σε παράνομους διακινητές.

news247.gr