Μουσικό αφιέρωμα στη Μικρασιατική μουσική το Σάββατο (6/8) στο Φανάρι

Στo ιστορικό Φανάρι σήμερα Σάββατο 6 Αυγούστου στις 9 το βράδυ

Συμμετέχοντας στην επέτειο μνήμης και προβληματισμού για τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, η ιστορική Κοινότητα Φαναρίου Ιθώμης (έχοντας 18 νεκρούς στην Μικρασιατική εκστρατεία) σήμερα Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 στην Πλατεία Φαναρίου, θα παρουσιάσει μία αυθεντική συναυλία – αφιέρωμα στην Μικρασιατική Mουσική τηρώντας το ύφος και το ήθος της Παραδοσιακής Σμυρναϊκής Μουσικής.
Πρόκειται για έναν συνδυασμό αυθεντικής παραδοσιακής μουσικής της Μικράς Ασίας, από τις ημέρες της χαράς και της ευδαιμονίας. στις ημέρες του ξεριζωμού και της προσφυγιάς στην Ελλάδα.
Στη μουσική αυτή διαδρομή συνυπάρχει η αυθεντική παραδοσιακή της Σμύρνης και η μετεξέλιξή της στης Ελλάδα.
Τραγουδά η διακεκριμένη και εξειδικευμένη ερμηνεύτρια της Μικρασιάτικης Μουσικής Σοφία Νεοχωρίτου, που θα ερμηνεύσει «άγνωστα και αλησμόνητα» τραγούδια και αμανέδες της Σμύρνης, που δεν είναι ευρέως διαδεδομένα είναι όμως καταπληκτικά-αυθεντικά μαργαριτάρια της μουσικής μας παράδοσης.
Η Παραδοσιακή Ορχήστρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας αποτελείται από εξαιρετικούς εκτελεστές παραδοσιακών οργάνων όπως παραδοσιακό βιολί, λαούτο, σαντούρι, κανονάκι, ούτι και κρουστά.
Την εκδήλωση θα ανοίξει ο Γυμνασιάρχης –φιλόλογος Σεραφείμ Μυλωνάς που θα αναφερθεί στην ιδιαίτερη σχέση του ιστορικού Φαναρίου με την Μικρασία.
Στην συναυλία, η παραδοσιακή μουσική θα αποδοθεί με κλασικά όργανα της εποχής (παραδοσιακό βιολί, λαούτο, ούτι, κ.τ.λ.), ενώ θα υπάρξουν και κομμάτια της μετεξέλιξής της, όπως έρχεται να εξελιχθεί το σμυρναίικο – μικρασιάτικο τραγούδι με τους πρόσφυγες στην Μητροπολιτική πατρίδα, διαμορφώνοντας μία νέα μουσική ταυτότητα.
Το Οδοιπορικό είναι μια αλληλουχία και συνύπαρξη Μουσικής και Ποίησης.
Την επιμέλεια και καλλιτεχνική διεύθυνση της όλης παράστασης έχει ο Νίκος Ευθυμιάδης.