Μουσικές και χοροί του Ασπροποτάμου αυτό το Σάββατο στην εκπομπή «Το αλάτι της γης»

Το Σάββατο 23 Οκτωβρίου, στην ΕΡΤ-1 και ώρα 13:00-15:00, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» ταξιδεύουν στη Θεσσαλία και μας προσκαλούν σε μια γνωριμία με τη μουσική και χορευτική παράδοση της περιοχής του Ασπροποτάμου. (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ – 2017)

Τα γυρίσματα της εκπομπής πραγματοποιήθηκαν στο χωριό Γαρδίκι και στον Πύργο Μαντάνια στην Καλιρρόη, καταγράφοντας την πλούσια και πολύμορφη μουσική κληρονομιά των νομάδων Βλάχων της περιοχής, με τα παλαιά ιστορικά τραγούδια και τους χαρακτηριστικούς «συγκαθιστούς» χορούς.

Στο λαϊκό γλέντι στο Γαρδίκι Τρικάλων συμμετέχει ο παλαίμαχος δεξιοτέχνης στο λαϊκό κλαρίνο Σπύρος Αναστασίου, μαζί με τον παλαίμαχο τραγουδιστή και ερευνητή της τοπικής μουσικής παράδοσης Σωτήρη Γοργογέτα και τον Σωτήρη Τόγελο στο λαγούτο. Τους συνοδεύουν οι μουσικοί της νεότερης γενιάς: Γιώργος Κολτσίδας (κλαρίνο), Γιάννης Σούλτης (βιολί), Περικλής Ζήσης (λαγούτο) και Αλέξανδρος Αραπογιάννης (ακορντεόν).

Τη δεύτερη μέρα του μουσικού οδοιπορικού, το «Αλάτι της Γης» συναντά την τοπική κομπανία των «Ντοκαίων», σ’ ένα δυναμικό γλέντι στον Πύργο Μαντάνια στην Καλιρρόη, αποτυπώνοντας τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του μουσικού και χορευτικού ρεπερτορίου του Ασπροποτάμου. Συμμετέχουν οι μουσικοί Σάκης Ντόκος (κλαρίνο), Αλέξανδρος Ντόκος (ακορντεόν), Απόστολος Ντόκος (λαγούτο), Νίκος Ντόκος (λαουτοκιθάρα), Νίκος Ντόκος (ντέφι) και Νίκος Πεξομάτης (βιολί).

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος

Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαΐτης

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR