Μητροπολίτης Λαρίσης στον Δημήτρη Δανίκα: Τα «μαγαζάκια» του Σώρρα πίσω από τους αρνητές

Αντιμετώπισε με χαμόγελο τις αποδοκιμασίες αντιεμβολιαστών – Ηταν από τους πρώτους ιεράρχες που φιλοξένησαν έξω από τους ιερούς ναούς κινητές μονάδες για τον εμβολιασμό των πιστών – «Διαφωνώ μαζί τους, αλλά η ευθύνη μου είναι να τους πείσω για την αλήθεια»

Δεν τον ήξερα, αφού η Ιερά Σύνοδος, οι ιεράρχες και η Εκκλησία δεν είναι το αντικείμενό μου. Ομως, όταν διάβασα και όταν έμαθα για τη στάση του, υποκλίθηκα. Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, ένας ιεράρχης οπαδός της απλής λογικής. Τα λόγια του, το ακλόνητο επιχείρημα για όλους τους πιστούς. Οταν είπε: «Τα υγειονομικά ζητήματα δεν πρέπει να “βαφτίζονται” θεολογικά. Πρέπει ο πολίτης να σκέφτεται την κοινωνία και όχι μόνο το άτομό του». Προέτρεψε μάλιστα τους υπευθύνους για τους εμβολιασμούς να λειτουργήσουν έξυπνα και έδειξε εμπιστοσύνη στον Ελληνα, ο οποίος λειτουργεί με φιλότιμο όταν πρέπει. «Δεν θα διαιρεθούμε για το εμβόλιο».

Κι όμως, διαιρεθήκαμε. Κι όμως, εκείνος εξακολουθεί να είναι οπαδός της επιστήμης και της απλής λογικής. Κι όμως, πιστεύει στη δύναμη της πειθούς και όχι της υποχρεωτικότητας και της επιβολής. Κάπως έτσι αποφάσισα να τον βρω και να μιλήσω μαζί του. Και έτσι έπεσα πάνω σε ένα βιογραφικό πληρέστατο σπουδών. Τόσο της Νομικής όσο και της Θεολογικής Σχολής, καθώς και μεταπτυχιακών. Ενα βιογραφικό που θα το ζήλευαν αρκετοί μορφωμένοι και διανοούμενοι.

Ο λόγος του κρυστάλλινος και καθαρός. Οι απαντήσεις του άμεσες, χωρίς περιστροφές. Ο τόνος του χαμηλός. Και κάθε τόσο, σε κάθε δικό μου επιφώνημα ενθουσιασμού, εκείνος απαντούσε «δεν είναι τίποτα, δεν είμαι τίποτα σπουδαίο και σημαντικό». Και η μόνιμη επωδός του, ο πλήρης ορισμός ενός αισιόδοξου ανθρώπου: «Και στραβά κάποιος να ξεκινήσει, ο Θεός στο τέλος ξέρει τον τρόπο να τον ισιώσει»!