Μηνύματα και «καρφιά» από τον Τσίπρα – Όλα όσα είπε για εξαγγελίες, Σκοπιανό αλλά και εκλογές

«Το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλα είναι ισορροπημένο και ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό!»

«Δεν είναι παροχολογία»

«Με ενοχλεί ο όρος παροχολογία. Είναι οι ελάχιστες ελαφρύνσεις. Από πέρσι είχα πει πως θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο» σημείωσε.

«Η εκτίμησή μας είναι πως θα υπάρχει χώρος για κοινωνικό μέρισμα, πάει καλά η οικονομία» υπογράμμισε.

«Χτίσαμε «μαξιλάρι» ρευστότητας που διασφαλίζει όταν η Ελλάδα δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές για 2,5 χρόνια. Έχουμε την πολυτέλεια για τα επόμενα 2,5 να μην απασχολεί αν οι αγορές βρίσκονται στην «κατάλληλη στιγμή». Αν δεν είχαμε χτίσει το «μαξιλάρι» ρευστότητας, σήμερα θα είχαμε οδηγηθεί σε αυτό που εύχεται η αντιπολίτευση, σε ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Βγήκαν την προηγούμενη Δευτέρα ορισμένοι, και ο κ. Μητσοτάκης, να αποδώσουν το «τσίμπημα» στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου στις παροχές –έτσι αναφέρουν τις ελαφρύνσεις- που θα ανακοίνωνα στη ΔΕΘ. Στο τέλος της εβδομάδας υποχώρησε η απόδοση κατά 50 μονάδες βάσης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συντάξεις και αφορολόγητο

«Η περικοπή στις συντάξεις δεν θα έχει καμία επίπτωση στη δομή, θα το εξηγήσουμε κι αυτό στους εταίρους μαζί με τα άλλα επιχειρήματα και πιστεύω ότι έχουμε σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο» απάντησε σε ερώτηση για το αφορολόγητο για να συμπληρώσει «Εκτίμηση δική μας και του μεσοπρόθεσμου είναι ότι θα είμαστε πάνω από τον στόχο και το 2020»

«Εκλογές στο τέλος τετραετίας, αλλά…»

«Η οικονομία πηγαίνει καλά, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα για να πάει ακόμα καλύτερα η οικονομία. Βασική στρατηγική μου επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας» διευκρίνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Αυτός είναι ο σχεδιασμός μου. Όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες όμως ο σχεδιασμός είναι αυτός και πιστεύω ότι θα τον πετύχουμε» τόνισε.

«Το δίλημμα για τις επόμενες εκλογές είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω, στις σπατάλες και τη διαπλοκή» σημείωσε.

«Ευκαιρία η συμφωνία»

Ευκαιρία χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη συμφωνία των Πρεσπών υποστηρίζοντας πως κατοχυρώνεται πλήρως η ιστορία της Μακεδονίας και ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός. «Παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων, κατανοούμε ότι βρίσκονται σε προεκλογική διαδικασία. Ορισμένες φορές περνάει τα συμφωνηθέντα πλαίσια. Επισημαίνουμε διαρκώς ότι όσα λέμε πρέπει να βρίσκονται στα όρια της συμφωνίας» σημείωσε.

Διαβεβαίωση για Καμμένο

«Εκτιμώ τη στάση αρχής του Π. Καμμένου αν και διαφωνώ απόλυτα μαζί του. Όμως η λύση που θέλει ο Π. Καμμένος δεν θα ήταν ποτέ εφικτή, με βάση τους διεθνείς συσχετισμούς, όσο κι αν όλοι τη θέλαμε. Έχουμε σήμερα λύση που δίνει μια προοπτική σημαντική για τη χώρα, ας μη λειτουργούμε σαν να έχουμε το κεφάλι μας στην άμμο. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πάντως ότι ο Π. Καμμένος δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τζάμπα μάγκας ο Μητσοτάκης»

«Τζάμπα μαγκιά να λέει ο κ. Μητσοτάκης στο εξωτερικό πως εμείς δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία, αλλά θα την εφαρμόσουμε» είπε αναφερόμενος στη στάση της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζοντας της εθνικά επιζήμια και επικίνδυνη.

«Σχέδιο… Αργεντινής»

Παράλληλα επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία και για τις θέσεις της στην οικονομία

«Πολύ φοβάμαι ότι το νεοφιλελεύθερο σχέδιο του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να εφαρμοστεί δίχως την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα Ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στα μνημόνια και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να γυρίσει στα μνημόνια και στο ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής» ειπε χαρακτηριστικά.

« Το σχέδιό μας σε σχέση με αυτό της ΝΔ είναι η μέρα με τη νύχτα. Το είπε χτες ο κ.Καραγκούνης για το σχέδιο Πινοσέτ» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έχουμε εξαιρετικό Πρόεδρο»

«Έχουμε έναν εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν βλέπω τον λόγο να συζητάμε για εκλογή Προέδρου» απάντησε σε ερώτηση που αφορούσε τα σενάρια περί υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή.

usay.gr