Μήνυμα της Έλλης Τσιρογιάννη για την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας

Η 8 Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας συμβολίζει τους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματα τους.

ΟΙ γυναίκες απ’όλες τις χώρες του κόσμου θα γιορτάσουν αυτή τη Διεθνή μέρα

για να προβάλουν τις ιδιαίτερες διεκδικήσεις τους κα να αγωνιστούν για ένα ευτυχέστερο μέλλον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι ο τόπος που γεννήθηκε το γυναικείο κίνημα.. Ένας σκληρός αγώνας για τα δικαιώματα της γυναίκας στην εργασία και γενικά στη ζωή τους, ξεκίνησε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Από το Παγκόσμιο κίνημα επηρέασε και την Ελλάδα.Η θέσει της γυναίκας στην κοινωνία αναβαθμίστηκε. Το 1952 οι Ελληνίδες γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα να ψηφίζουν στις εκλογές δημοτικές και βουλευτικές και να υποβάλλουν υποψηφιότητα σ’αυτές. Ας θυμηθούμε μερικές γυναίκες που με τον αγώνα τους και τα λόγια τους  μένουν ΑΘΑΝΑΤΕΣ στη ιστορία του Παγκόσμιου γυναικείου κινήματος.Αυτές είναι η Κλάρα Τσέτκιν, η Ολυμπία Ντε Γκους, η Φλώρα Τριστάν ,η Κουβανέζα  Άννα και άλλες…..

Στην Ελλάδα  η πρώτη  που σήκωσε το βάρος του αγώνα για τα δικαιώματα και τη χειραφέτηση της γυναίκας ήταν η Καλλιρόη Παρέν.

Στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρα της γυναίκας τις ξαναθυμόμαστε και τις τιμάμε.

Η 8 του Μάρτη λοιπόν  είναι ο απολογισμός του γυναικείου μόχθου ο οποίος είναι πάντα βαρύς και πολύμορφος.

Γιορτάζει  η μάνα,η σύντροφος,η κόρη.Γιορτάζουν όλες οι γυναίκες του κόσμου.

Γυναίκες διακεκριμένες επιστήμονες…….

Γυναίκες αγρότισσες,ταλαιπωριμένες,ζαλικωμένες με τριχιές, με μωρά στην αγκαλιά να κουβαλούν νερό με τη βαρέλα και ξύλα για τη γάστρα.

Γυναίκες που θυσίασαν τη ζωή τους για ένα σκοπό.Για την  ‘’οικογένεια’’ Γυναίκες που στάθηκαν βράχος στο πλευρό ενός άνδρα.Άλλες πάλεψαν μόνες τους στη ζωή τους. Σε όλες αυτές τις γυναίκες…τις γυναίκες όλου του κόσμου εύχομαι

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ