Aναλυτικα:
Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείαςστις 7 Απριλίου, λόγω της πανδημίας, αποκτά ιδιαίτερο περιεχόμενο. Ακόμη και εκείνοι που έως πρόσφατα απαιτούσαν με εμμονή να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας υγείας σε βάρος του δημοσίου, φέτος θα γυρίσουν τη σειρά ανάποδα και –αφού πλέξουν το εγκώμιο στις πράσινες και γαλάζιες μπλούζες – θα υποσχεθούν ενίσχυση των Νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι πως το εννοούν.
Απεναντίας, το σύνολο της κοινωνίας έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στο δημόσιο σύστημα υγείας και θέτει συγκεκριμένα αιτήματα και προτεραιότητες, τις οποίες μπορούμε να συνοψίσουμε στα παρακάτω έξι σημεία:
- Προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών. Οι προκηρυγμένες 940 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ πρέπει να εξεταστούν ταχύτατα από τα Συμβούλια Κρίσης, ώστε να προχωρήσει η πρόσληψη όσων επιλεγούν. Ταυτόχρονα πρέπει να διεκπεραιωθούν οι 1350 θέσεις υγειονομικών του 2019 και 2500 του 2020 που εγκρίθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχουν παγώσει από την κυβέρνηση της ΝΔ.
- Πλήρη εξοπλισμό όλων των μονάδων του ΕΣΥ με τα υλικά Υγιεινής και Μέτρα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) που είναι απαραίτητα για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό.
- Επιτάχυνση της ανάληψης των καθηκόντων 000Επικουρικού Προσωπικού που, ενώ έχουν ανακοινωθεί, δεν έχουμε ακόμα τα στοιχεία σχετικά μετο πού και πότε αναλαμβάνουν υπηρεσία. Να υπάρξει επιπλέον ενίσχυση με νέες 2.000 προσλήψεις Λοιπού Επικουρικού Προσωπικού, από τους υπάρχοντες Πίνακες Κατάταξης.
- Ενσωμάτωση όλων των δημόσιων δομών υγείας, δηλαδή των Κέντρων Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, των περιφερειακών ιατρείων και των ΤΟΜΥ, στον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την ΠΦΥ.
- Αύξηση των κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πρέπει ν΄ ανοίξουν όλα τα Δημόσια Κρεβάτια που είναι κλειστά και να στελεχωθούν με το αναγκαίο Μόνιμο Προσωπικό. Να προχωρήσειη επίταξη από τώρα, μέσω επέκτασης της υποχρεωτικής σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές ΜΕΘ, για όλες τις κλίνες εντατικής θεραπείας των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ώστε να προστεθούν στη δυναμικότητά του Εθνικού Συστήματος. Και φυσικά, η επίταξη λόγω της κρίσης δε μπορεί να μεταφράζεται σε διπλασιασμό της αποζημίωσης (σε 1600€ από 800€) στις ιδιωτικές κλινικές.
- Άμεση αύξηση των διαγνωστικών τεστ για όσο το δυνατόν περισσότερους ελέγχους. Όλες οι χώρες που έχουν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κορωνοϊό, το πέτυχαν μέσα από μαζικά τεστ, όταν στην Ελλάδα συμπολίτες μας με συμπτώματα δεν έχουν πρόσβαση σε τεστ αν δεν έχουν δυνατότητα να πληρώσουν.
Οι συγκεντρώσεις στα προαύλια των Νοσοκομείων το πρωί της Τρίτης 7 Απριλίου είναι ευκαιρία να αναδείξουν οι γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ όλα εκείνα στα οποία ο κυβερνητικός μηχανισμός προσπαθεί να βάλει φίμωτρο…