Μήνυμα δημάρχου Τρικκαίων για τις εκλογές

lappasXristios

Συμπολίτισσες, Συμπολίτες,

Οι εκλογές που πέρασαν, ανέδειξαν νικητή, στο Δήμο Τρικκαίων, την «Επανεκκίνηση» του Δημήτρη Παπαστεργίου και τον ίδιο, ως νέο Δήμαρχο.

Οφείλω να συγχαρώ το νικητή και να του ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο του. Θα χρειασθεί απόθεμα δύναμης και κουράγιου, υπομονής και επιμονής και δομικής αντιπολίτευσης (που θα την έχει).

Ο κ. Παπαστεργίου κέρδισε τις εκλογές, αναδεικνύοντας το νέο (ηλικιακά), αλλά όχι υποχρεωτικά καινοτόμο και προοδευτικό (αυτό που το διαπερνούν ρίγη από το μέλλον), το ωραίο, ως μορφή, αλλά όχι πάντα όμορφο (ως αισθητική και περιεχόμενο).

Όλα αυτά έγιναν, σ’ ένα πολιτικό περιβάλλον, που κυριάρχησε η μικροπολιτική, οι επιθέσεις σε πρόσωπα (η οιονεί συντηρητική αντίληψη της πολιτικής) και η εξωθεσμική πολιτική (προσπάθεια να κυριαρχήσει το ιδεολογικό και το κεντρικό πολιτικό πρόταγμα, απέναντι στο αυτοδιοικητικό).

Στην πλειοψηφία των Μ.Μ.Ε κυριάρχησε η μικροπολιτική και ο λαϊκισμός (τα χόρτα και τα φίδια, απέναντι στην οικονομική εξυγίανση κλπ) ∙ οι χαριτωμενιές και το προσωπικό ξεκατίνιασμα (ο αόρατος δήμαρχος, που δεν μιλάει στους γείτονες, ο Σπανός είναι δήμαρχος κλπ).

Η εντυπωσιοθηρία κυριάρχησε απέναντι στην ουσία και το νόημα των εννοιών και των πράξεων. Επικράτησε, τελικά, το χαρούμενο και ευχάριστο και όχι οι ουσιαστικές προτάσεις για τα προβλήματα του Δήμου. Ξανάκανε την εμφάνισή της η υποσχεσιολογία και ο παλαιοκομματισμός.

Η επίκληση του ιδεολογικού (…και οι δύο, εκπρόσωποι του κεφαλαίου) ή του κεντρικού πολιτικού προτάγματος (…και οι δύο, μνημονιακοί), οδήγησε σε ισοπεδοτικές και πολιτικά ανιστόρητες (τι Πλαστήρας, τι Παπάγος) προσεγγίσεις και εκλογικές συμπεριφορές (ιδιαίτερα την Β’ Κυριακή).

Έγιναν αυτά και άλλα πολλά..

Η κρίση του Πολίτη, όμως, είναι απόλυτα σεβαστή.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους (και είναι πολλοί) όσοι άντεξαν στις σειρήνες της μικροπολιτικής, των μηχανισμών και του λαϊκισμού.

Τους συνεργάτες μου και συναγωνιστές μου, για το όμορφο, και με όρους πολιτικής αξιοπρέπειας, αγώνα, που δώσαμε, λέγοντας την αλήθεια και μόνο την αλήθεια.

Τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε., που κράτησαν ψηλά τη δημοσιογραφική δεοντολογία και δεν έγιναν –από την Κίρκη του Χρήματος- «αργυρώνητα παπαγαλάκια».

Τέλος, θέλω να διαβεβαιώσω όλους, τους πολλούς, που μας πίστεψαν και τους περισσότερους, που δεν μας πίστεψαν, ότι θα παραμείνουμε όρθιοι και στις επάλξεις, υπερασπιζόμενοι αρχές, αξίες και κανόνες, ιδιαίτερα δε, την αυτονομία και τον αυτοκαθορισμό της Αυτοδιοίκησης.

Χρήστος Αντ. Λάππας
Δήμαρχος Τρικκαίων

.