Μιχαλάκης: Σχεδιάζουμε, θωρακίζουμε, προστατεύουμε τον τόπο και τους ανθρώπους του

Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός. Όπως γεγονός είναι και οι συνέπειές της, με τις επιπτώσεις της να έχουν αρχίσει να γίνονται έντονα ορατές σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι ηγέτες του κόσμου καλούνται να λάβουν αποφάσεις σήμερα για την αντιμετώπισή της, με την ελληνική κυβέρνηση να πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια, στο μέτρο που της αναλογεί. Το πράσινο αποτύπωμα της χώρας γίνεται όλο και μεγαλύτερο, ενώ ο σχεδιασμός είναι συνεχής και η χώρα κάνει το αναγκαίο άλμα στην επόμενη μέρα δείχνοντας το δρόμο του αύριο προς την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κοινότητα.

Και είναι μια προσπάθεια συνεχής, αδιάκοπη, που δεν χωρά πλέον πισωγυρίσματα, καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει. Το αποδεικνύουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε ολόκληρο τον πλανήτη, στην Ευρώπη, στην χώρα μας, στην Θεσσαλία μας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μεγάλων καταστροφών, που έρχονται ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και των πρωτόγνωρων καιρικών συνθηκών με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι. Και η μάχη θα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, ακόμη πιο σφοδρή.

Απέναντι σε αυτή την μεγάλη πρόκληση οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας και Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, προχωρήσαμε σε ένα ολοκληρωμένο και διαρκώς εξελισσόμενο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων για να θωρακίσουμε την περιοχή μας. Επενδύσαμε τα μέγιστα σε αυτή την προσπάθεια, βλέποντας πως τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο έντονα. Εκατοντάδες έργα, μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις, υλοποιήθηκαν σε ανύποπτο χρόνο και συνεχίζουν να υλοποιούνται σε όλο το εύρος της Π.Ε. Τρικάλων. Παρεμβάσεις για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, για την προστασία των περιουσιών των πολιτών. Αλλά και παρεμβάσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της χλωρίδας και της πανίδας μας.

Αποτελεί δικαίωση για όλους μας, ότι οι παρεμβάσεις αυτές, όταν χρειάστηκε, έφεραν αποτέλεσμα. Αλλά, είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχουν δάφνες για να επαναπαυθεί κανείς. Ο προγραμματισμός μας για την θωράκιση του Νομού μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Με έργα που υλοποιούνται, έργα που ξεκινούν και ένα σχεδιασμό που δεν σταματά, με στόχο την προστασία του τόπου μας.

Ασφαλώς, την δύναμη των καιρικών φαινομένων που έφερε η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να την προβλέψει κανείς. Έχουμε υποχρέωση όμως, απέναντι στην κοινωνία, να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες της. Να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τους στόχους που εμείς οι ίδιοι έχουμε βάλει.

Χρήστος Μιχαλάκης

Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων