Μιχαηλίδου για εκ περιτροπής εργασία: Αρση του μέτρου όταν επιστρέψει η κανονικότητα

Η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε στο Open TV και στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» και ξεκαθάρισε ότι ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί με την εκ περιτροπής εργασία, ελέω κορωνοϊού, που συνιστά αυτομάτων και μειώσεις μισθών κατά 50% θα πρέπει να κοπάσει, καθώς τα μέτρα αυτά θα αρθούν την επομένη της επιστροφής στην κανονικότητα.
Πρόσθεσε δε, ότι μετά και το θέμα που προέκυψε με τα 600€ μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ στις επιστημονικές ομάδες, «το υπουργείο αφουγκράζεται την κοινωνία και είναι πολύ πιθανό κι αυτές οι ΚΑΔ να υπαχθούν στο «800άρι» μέσα στον Απρίλη».

Πρόσθεσε ότι θα δοθεί το επίδομα των 800€ σ’ αυτούς που έχουν ήδη συμπληρώσει τις δηλώσεις, αλλά «δεν θα είμαστε αυστηροί στην τήρηση του τελεσιγράφου. Και μέσα στον Απρίλιο θα μπορούν να το κάνουν όσοι δεν έχουν δυνατότητα τώρα λόγω συνθηκών».
Για τις «φωνές» που υπάρχουν κι από άλλους κλάδους εργαζόμενων κι επιχειρήσεων για μη υπαγωγή τους στα μέτρα ενώ πλήττονται τόνισε πως «η κυβέρνηση διευρύνει τα μέτρα ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας. Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε θέσεις εργασίας. Μέσα στον Απρίλη θα μπουν κι άλλες ΚΑΔ».

Για το επίδομα των 600€ σε επιστήμονες επεσήμανε πως: «Ηταν ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ που ήταν κάτι διαφορετικό, ήταν μία κατάρτιση. Αφουγκράζεται τις ενστάσεις αυτές το υπουργείο, και είμαστε κοντά στην διεύρυνση των ΚΑΔ για τα 800 ευρώ να μπουν κι αυτοί οι επιστήμονες».
Για τις παράλληλες δραστηριότητες ξεκαθάρισε ότι «Αν πάνω από το 50% του τζίρου βγαίνει από τις ΚΑΔ που αποζημιώνονται, μπορούν να μπουν στο 800άρι» και πρόσθεσε πως: «Αυτή τη στιγμή ο ιδιωτικός τομέας υποφέρει, ούτε καν η πλειονότητά του έχει μπει 800άρι, όμως το κράτος και στο δημόσιο και στις συντάξεις προλαβαίνει και πληρώνει στο 100%. Και μισθούς και συντάξεις».

Παράταση επιδομάτων αυτοδικαίως
Υπάρχει διευκόλυνση στις υπηρεσίες. Για τους άνεργους παρατείνεται το επίδομα τουλάχιστον για ένα δίμηνο. Οσον αφορά στα επιδόματα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επίδομα παιδιού, γέννας κτλ., διασφαλίζεται η χορήγησή τους. Παρατείνονται αυτοδικαίως. Η διανομή κατ’ οίκον τροφίμων συνεχίζεται στους δικαιούχους. Δεν μπορεί το φαγητό να μην μπορεί να δίνεται σε όσους το έχουν ανάγκη».

Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας κι εκ περιτροπής εργασία
Ούτε μείωση εργαζόμενων θα γίνει. Είναι πολύ συγκεκριμένη ρήτρα για διατήρηση θέσεων εργασίας. Το θέμα δεν είναι να γίνουν απολύσεις και να βρει νέους εργαζόμενους ο εργοδότης. Η νομοθετική ρύθμιση μιλά για τους ίδιους αριθμούς εργαζόμενων, που σημαίνει τους ίδιους εργαζόμενους. Μπαίνουν οι ρήτρες για να μην χαθούν δουλειές».

Για το πώς διασφαλίζεται με την εκ περιτροπής εργασία ότι δεν θα γίνει μείωση μισθών ξεκαθάρισε πως: «Είναι ένα μέτρο που αναστέλλει ένα άλλο μέτρο. Το να βάλει σε διαθεσιμότητα ή να μην απολύσει εργαζόμενους, το βάζουμε για ένα-δυο μήνες και θα επιστρέψει η κανονικότητα. Καμία επιχείρηση δεν κάνει συμβόλαιο δια βίου επιβίωσης. Με το πού θα βγούμε από την κρίση του κορωνοϊού θα αλλάξει άμεσα όλο αυτό την επόμενη ημέρα».

Πηγή: Έθνος