Μια νέα ορειβατική διαδρομή ανοίχτηκε στην Μαρόσα-Αυγό, η διάσχιση από την κορυφογραμμή

Πολλές φορές ακούγεται στο ορειβατικό χώρο η διάσχιση των κορυφών της Μαρόσας – Αυγού και αρκετές ομάδες / σύλλογοι επιδιώκουν να την πραγματοποιήσουν, κάνοντας ένα μέρος αυτής ή παρακάμπτοντας τμήματα της κορυφογραμμής. Στην πραγματικότητα οι κορυφές και τα σημεία που πρέπει να διασχίσει κανείς για να ολοκληρώσει τη διαδρομή είναι οι ακόλουθες: Λουπάτα ψηλότερη κορυφή 2066μ – Λουπάτα τριγωνομετρικό 2063μ – η μύτη στη Φούρκα 2008μ – Μαρόσα 1967μ – Όρνιο τριγωνομετρικό 2022μ – Όρνιο ψηλότερη κορυφή 2044μ – Κέδρος 1925μ και Αυγό 2146μ. Τα δυο μεγάλα προβλήματα στη διάσχιση (δύσκολα περάσματα) είναι πρώτον από Λουπάτα προς Μαρόσα (στη θέση Φούρκα) και δεύτερον από το Όρνιο προς το Αυγό.

Φτιάχνοντας το πρώτο ρελέ στη Φούρκα
Τοποθετώντας το πρώτο ρελέ στη Φούρκα στο πέρασμα από Λουπάτα προς Μαρόσα

Το πρώτο δύσκολο σημείο στη Φούρκα για να το περάσει κανείς θα πρέπει να είναι εξοικειωμένος με το σκαρφάλωμα αφού η ράχη είναι απόκρημνη για 60 μέτρα στη θέση Φούρκα. Οι περισσότερες ομάδες για να αποφύγουν αυτά τα 60 απότομα μέτρα έκαναν ένα κύκλο 3 ωρών πεζοπορίας κατεβαίνοντας από τα 2000 μέτρα στα 1500 μέτρα και επιστρέφοντας πάλι στα 1920 μέτρα. Αρκετοί όμως έμπειροι ορειβάτες κατάφερναν να περάσουν από την μια κορυφή στην άλλη μέσα σε λίγα λεπτά καταρριχόμενοι το απότομο σημείο της ράχης στο σημείο αυτό.

Το δεύτερο πέρασμα από το Όρνιο προς το Αυγό ποτέ δεν είχε γίνει στο παρελθόν αφού πέραν της δυσκολίας για να ανεβεί κάποιος στην ψηλότερη κορυφή του Όρνιου πίσω από αυτό υπάρχει ένα χαοτικό κενό συνολικού ύψους πάνω από 200 μέτρα. Έτσι οι λίγοι που επιχειρούν τη διάσχιση περνάνε από την κορυφή με το τριγωνομετρικό κολωνάκι του Όρνιου (όχι την ψηλότερη) κατεβαίνουν προσεκτικά τις απότομες χορταριασμένες πλαγιές προς το μαντρί του Αυγού περίπου 400 μέτρα χαμηλότερα παρακάμπτοντας τη ψηλότερη κορυφή του Όρνιου και τη ράχη προς το Αυγό.

Μετά από μελέτη της περιοχής τα τελευταία χρόνια, στις 8 Ιουνίου 2014 η ομάδα από τους Νίκο Κρούπη, Γιώργο Μαργαρίτη, Θανάση Οικονόμου και Λεωνίδα Νιαβή τοποθέτησαν στο σημείο της Φούρκας (από Λουπάτα προς Μαρόσα) ένα ρελέ (σημείο ασφάλισης) με δύο βύσματα διπλής εκτόνωσης με αλυσίδα ώστε με ασφάλεια να μπορεί κάποιος να καταρριχηθεί στην απότομη ράχη και να οδεύσει προς τις πλαγίες της Μαρόσας. Η καταρρίχηση είναι 60 μέτρα και μπορεί να γίνει με ραπέλ και ανάκληση των σχοινιών (απατούνται δυο 60 μέτρων σχοινιά). Το ρελέ έχει τοποθετηθεί ακριβώς στην μύτη της Φούρκας ώστε να μπορούν να το βρουν εύκολα οι ορειβάτες ακόμα και το χειμώνα.

8887d

Το δεύτερο πέρασμα στο Όρνιο είναι αρκετά δυσκολότερο και απευθύνεται σε έμπειρους ορειβάτες. Στην ψηλότερη κορυφή του Όρνιου μπορεί κάποιος να φτάσεί από την κλασική διαδρομή χορταριασμένη ράμπα στα δεξιά ή από την κόψη την οποία προτείνουμε ακολουθώντας την κορυφογραμμή από την κορυφή με την κολώνα (τριγωνομετρικό). Η ψηλότερη κορυφή του Όρνιου είναι η πιο απόκρημνη αλλά και πολύ πιο εντυπωσιακή. Από την πίσω πλευρά της κορυφής και κατεβαίνοντας 5 μέτρα υψομετρικά προς το Αυγό σε αρνητικό βράχο έχει τοποθετηθεί ρελέ με δυο βύσματα διπλής εκτόνωσης με αλυσίδα από όπου με ένα κατακόρυφο ραπέλ κατεβαίνει στο πατάρι.

Το ραπέλ είναι ακριβώς 30 μέτρων (προσοχή, το ένα 60μέτρο σχοινί φτάνει οριακά). Μετά το ραπέλ βρισκόμαστε στο πάνω μέρος του ράμφους του Όρνιου (Γύπας) όπως αυτό φαίνεται από τα μαντριά του Αυγού και θα πρέπει να περάσουμε στο κάτω μέρος αυτού (ράμφους). Το πέρασμα γίνεται στην κορυφογραμμή με αναρρίχηση σε ένα υπερβολικά σαθρό βράχο και απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή ασφαλίζοντας στο επάνω σημείο του ράμφους και στο κάτω σημείο του ράμφους (εγκοπή της ράχης).

Από εκεί με μια δεύτερη σχοινιά πρέπει κανείς να αναρριχηθεί μια απότομη πλάκα δεξιά της κόψης για 5 μέτρα και έπειτα από 20 μέτρα στην κατηφορική κόψη φτάνουμε στο δεύτερο κατακόρυφο τμήμα που το περνάμε με ραπέλ. Εδώ έχει τοποθετηθεί το τρίτο κατά σειρά ρελέ με δυο βύσματα και αλυσίδα. Το ραπέλ αυτό είναι ακριβώς 30 μέτρα και το 60μετρο σχοινί φτάνει οριακά. Από εδώ και μετά η ράχη είναι πιο ομαλή αλλά σε απόσταση 40 μέτρα υπάρχει και τρίτο κατακόρυφο τμήμα που απαιτείτε και τέταρτο ραπέλ περίπου 20 μέτρων.

Εδώ δεν έχει τοποθετηθεί ρελέ προς το παρόν αλλά μπορεί να γίνει ρελέ με καρφιά ή να γίνει παράκαμψη από χαμηλότερα κατεβαίνοντας όμως από τη βόρεια πλευρά αρκετά χαμηλά. Στόχος είναι να εξοπλιστεί και αυτό το σημείο με ρελέ στο μέλλον.
Απαραίτητα υλικά για αυτή τη πραγματικά πολύ όμορφη διάσχιση είναι δυο 60μετρα σχοινιά (έμπειροι θα μπορούν με ένα αν το ραπέλ στη Φούρκα το κάνουν σε δυο διαδοχικά ραπέλ ή καταρριχόμενοι τμήμα της διαδρομής), αρκετοί ιμάντες, κορδονέτα και μερικά καρφιά για κάθε ενδεχόμενο διαφυγής από την ράχη.

Η ορειβατική αυτή διαδρομή μπορεί να προσελκύσει αρκετούς ορειβάτες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, αφού περιέχει ενδιαφέροντα τεχνικά περάσματα με όμορφη θέα προς βορά και νότο. Τα υλικά των ρελέ είναι χορηγία του Ξενοδοχείου Κρούπη στην Ελάτη Τρικάλων (http://www.kroupi.gr) και το οποίο ευχαριστούμε για την πρωτοβουλία ανάδειξης τέτοιων διαδρομών. Επίσης, ευχαριστούμε το Σύλλογο Ορειβασίας Χιονοδρομίας Τρικάλων (ΣΟΧΤ) για την διάθεση του τρυπανιού και φυσικά την ομάδα για την πολύτιμη βοήθεια και υποστήριξη αυτού το εγχειρήματος, Γιώργο Μαργαρίτη, Λεωνίδα Νιαβή και Θανάση Οικονόμου.

Νίκος Κρούπης