Μια φάτνη στη Νιγηρία!

Δεν είναι πρωτότυπη η είδηση μιας φάτνης στη Νιγηρία. Είναι όμως πρωτότυπη μία ευχετήριος κάρτα, που απεικονίζει τη γέννηση του Χριστού στην Αφρική!

Την κάρτα αυτή απέστειλε, μαζί με ευχές για την ενανθρώπιση του Θεού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νιγηρίας κ.κ. Αλέξανδρος, Ιεράρχης με εύστοχο και απλό θεολογικό λόγο. Ένας άνθρωπος που η διακονία του στην Μητρόπολη του είναι διακονία απέναντι προς όλους και με απόλυτο σεβασμό στην εθνική, πολιτισμική, κοινωνική, θέση του κάθε ανθρώπου. Η φιλοσοφία του κ.κ. Αλεξάνδρου, ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη: «Οὐκ ἔνι ᾿Ιουδαῖος οὐδέ ῞Ελλην, οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδέ ἐλεύθερος, οὐκ ἔνι ἄρσεν καί θῆλυ· πάντες γάρ ὑμεῖς εἷς ἐστε ἐν Χριστῷ ᾿Ιησοῦ» (Γαλ. 3, 28).

Ένας Ιεράρχης που δεν έφερε στους ανθρώπους της Μητρόπολης του άλλον πολιτισμό, διαφορετικό από αυτόν στον οποίον ζούνε και αναπτύσσονται οι άνθρωποι της Νιγηρίας. Ιεράρχης ενάντια σε κάθε μορφή και έκφραση εθνοφυλετισμού. Ιεράρχης που σέβεται τις παραδόσεις του τόπου στον οποίο διακονεί και χωρίς ποτέ να επιβάλλει άλλα ήθη και έθιμα, ξένα προς την ιδιοσυγκρασία της Αφρικής, φέρνοντας μόνο Χριστό στις παραδόσεις της περιοχής του και χωρίς να διακατέχεται από τάσεις εξελληνισμού. Ιεράρχης που ενδιαφέρεται να μεταδώσει την αλήθεια του ευαγγελίου και να δείξει στον άνθρωπο το δρόμο για τη Βασιλεία του Θεού.

Ακολουθεί το όμορφο και περιεκτικό του μήνυμα:

«Η Σάρκωση του Λόγου του Θεού δίνει τη δυνατότητα σε όλους μας, σε όποιο μήκος και πλάτος της γης κι αν βρισκόμαστε, να θεραπεύσουμε τη φθαρτότητα και τη θνητότητα μας.

Παρελθόν γίνεται ο φόβος του θανάτου, παρόν και μέλλον η προοπτική της αιωνιότητας.

Αυτό αγωνιζόμαστε να βιώνουμε καθημερινά σε αυτή τη γειτονιά του Παραδείσου της αφρικανικής γης και αυτό ευχόμαστε να χαρίζει «ο εν σπηλαίω γεννηθείς» Κύριος μας σε όλη την οικουμένη που λαμπροφορεί και πανηγυρίζει την Ενανθρώπηση Του».

Καλά Χριστούγεννα και ευλογημένη και δημιουργική η νέα χρονιά!

Με αγάπη Χριστού Σαρκωθέντος

+ Ο Νιγηρίας Αλέξανδρος

 

 

Ηρακλής Αθ. Φίλιος

Βαλκανιολόγος, Θεολόγος