Μετακίνηση μαθητών του 8ου ΓΕΛ Τρικάλων στη Γαλλία στα πλαίσια αδελφοποίησης

Η θεατρική ομάδα του Σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική μετακίνηση στο Παρίσι της Γαλλίας στο τετραήμερο από 24 έως 27 Νοεμβρίου 2023. Στόχος ήταν η επίσκεψη στο Τμήμα
Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) του Châtenay – Malabry με το οποίο το Σχολείο μας έχει αδελφοποιηθεί.

Στο κοινό πρόγραμμα δράσεων που καταρτίστηκε από τα δύο Σχολεία περιλαμβάνονταν η παρουσίαση από τους μαθητές μας της μουσικοθεατρικής παράστασης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή «Το ημερολόγιο της Καταστροφής», μια σειρά εκπαιδευτικών επισκέψεων σε εμβληματικά μνημεία της Πόλης του Παρισιού καθώς και η γνωριμία των μαθητών μας με την ευρύτερη ελληνική ομογένεια που δραστηριοποιείται στο Παρίσι.

Την Παρασκευή το πρωί αναχωρήσαμε από το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για το Παρίσι και από εκεί κατευθυνθήκαμε προς την πανέμορφη μονοκατοικία που ευγενικά μας παραχωρήθηκε από τις οικογένειες των μαθητών του συγκεκριμένου Ελληνικού Σχολείου. Η φιλοξενία των οικογενειών εκεί ήταν από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή «αβραμιαία». Οι γονείς ανέλαβαν να μας ετοιμάσουν εκλεκτά εδέσματα καθώς και να μας μεταφέρουν με τα αυτοκίνητά τους στις
περισσότερες ξεναγήσεις μαζί με τα παιδιά τους.

Το Σάββατο πριν την έναρξη των μαθημάτων είχαμε μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο Παλάτι των Βερσαλλιών το οποίο βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από τον χώρο φιλοξενίας.

Κατόπιν, το μεσημέρι μετά το γεύμα, κατευθυνθήκαμε προς το Ελληνικό Σχολείο όπου μας υποδέχθηκε θερμά η υπεύθυνη του ΤΕΓ Châtenay – Malabry η φιλόλογος κ. Ελένη Σιδηροπούλου, μαζί με το εκπαιδευτικό προσωπικό του ΤΕΓ, με την οποία και υπογράψαμε το ενθύμιο αδελφοποίησης των δύο σχολείων μας. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε με τους μαθητές εκεί κάποια από τα μαθήματα και στη συνέχεια με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, των μαθητών αλλά και των γονέων τους, παρουσιάσαμε την μουσικοθεατρική και χορευτική παράσταση που είχαμε προετοιμάσει.

Οι στιγμές της συγκίνησης ήταν πολλές και δημιουργούσαν ένα μοναδικό κλίμα.

Ανταλλάξαμε ενθύμια και δωράκια και επιβεβαιώσαμε για άλλη μια φορά την έντονη επιθυμία και την πρόθεση να συνεχίσει η συνεργασία ανάμεσα στα Σχολεία μας με σκοπό την διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων, την

ενίσχυση των πολιτιστικών και πνευματικών δεσμών και την ανταλλαγή καλών πρακτικών αλλά και δράσεων που προάγουν την πνευματική ανάπτυξη των μαθητών και των δύο σχολείων. Ακολούθησε μικρή δεξίωση και πρόγραμμα παραδοσιακών χορών που έδωσε μεγάλο κέφι στην ομήγυρη. Οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Σχολείου δεν μπορούσαν να κρύψουν τη χαρά και τη συγκίνησή τους για τα όσα έβλεπαν να γίνονται εκείνο το απόγευμα στο Σχολείο τους. Η βραδιά έκλεισε με ένα εκπληκτικό δείπνο πλούσιο σε ελληνικές και γαλλικές σπεσιαλιτέ, ετοιμασμένο εξ ολοκλήρου από τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ελληνικού Σχολείου.

Την Κυριακή το πρωί, επισκεφτήκαμε το κέντρο της «πόλης του Φωτός». Αφού ξεκινήσαμε την περιήγησή μας στα γραφικά σοκάκια του λόφου της Μονμάρτης, περνώντας από την επιβλητική εκκλησία της Sacré-Cœur (της Ιερής Καρδιάς), κατευθυνθήκαμε στην Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Γαλλίας, στο κέντρο του Παρισιού. Εκεί, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στην αίθουσα δεξιώσεων μας υποδέχτηκε ο προϊστάμενος του Ναού, ο π. Παναγιώτης Ξενιτέλλης που είναι και ο υπεύθυνος της Εστίας στην οποία στεγάζεται το Ελληνικό Σχολείο του Châtenay – Malabry. Αφού συνεχάρη τους μαθητές μας για την εξαιρετική παρουσία τους στην εκδήλωση του Σαββάτου, με πατρικά λόγια τους προέτρεψε να ζήσουν μια όμορφη ζωή που θα τους κάνει κάθε μέρα καλύτερους.

Μετά τη γνωριμία μας και με τους ανθρώπους της Ελληνικής Ομογένειας, κατευθυνθήκαμε προς το Μουσείο του Λούβρου για να συνεχίσουμε τις εκπαιδευτικές επισκέψεις που προέβλεπε το πρόγραμμα. Θαυμάσαμε τα μοναδικά εκθέματα του Μουσείου, συγκινηθήκαμε βλέποντας σπουδαίες δημιουργίες Αρχαίων Ελλήνων καλλιτεχνών να εκτίθενται μακριά από την Πατρίδα τους. όπως η «Νίκη της Σαμοθράκης» και η «Αφροδίτη της Μήλου», ενώ μας προκάλεσε ιδιαίτερα συναισθήματα η πινακοθήκη του Μουσείου όπου εκτίθενται σπουδαίοι πίνακες μεγάλων ζωγράφων όπως ο πίνακας της «Μόνα Λίζα» ή πίνακες που αναφέρονται στους αγώνες του ελληνικού έθνους όπως «η Σφαγή της Χίου» του Ντελακρουά. Περιηγηθήκαμε στις αχανείς αίθουσες με τα πολυάριθμα εκθέματα, μεγάλης καλλιτεχνικής αλλά και ιστορικής αξίας, μάθαμε πολλά καινούρια πράγματα, χορτάσαμε πολιτισμό.

Κατόπιν, η περιήγηση συνεχίστηκε στη φωταγωγημένη και καταστολισμένη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων με κατεύθυνση την Αψίδα του Θριάμβου. Αφού ξεναγηθήκαμε στο χαρακτηριστικό αυτό μνημείο, κατευθυνθήκαμε προς τον εκθαμβωτικά φωτισμένο Πύργο του Άιφελ, όπου απολαύσαμε νυχτερινές λήψεις φωτογραφιών αφού είχε πια σκοτεινιάσει. Το εμβληματικό σύμβολο της γαλλικής λάμψης και δύναμης ήταν μπροστά μας και ο καθένας μας μπορούσε να αφήσει τη φαντασία του για να απαθανατίσει όσο καλύτερα μπορούσε αυτό το υπέρλαμπρο μνημείο.

Καθώς η μέρα πλησίαζε στο τέλος της, αποχαιρετήσαμε με δάκρυα τους καινούριους φίλους μας που συγκινημένοι δεν ήθελαν να αποχωριστούμε και επιστρέψαμε στο σπίτι. Έπρεπε, αφού ξεκουραστούμε, να ετοιμαστούμε για την επιστροφή. Το πρωί της Δευτέρας 27/11 αναχωρήσαμε για το αεροδρόμιο Charles de Gaulle όπου πετάξαμε για την Αθήνα και στη συνέχεια, πολύ αργά το βράδυ της Δευτέρας ξημερώνοντας Τρίτη, φτάσαμε στα Τρίκαλα, στα σπίτια μας.

Μια γλυκιά νοσταλγία για όσα υπέροχα και μαγευτικά ζήσαμε αυτές τις ελάχιστες μέρες μας τυλίγει κάθε φορά που θυμόμαστε αυτές τις μοναδικές στιγμές που ζήσαμε μαζί τους. Δε θα ξεχάσουμε τίποτε από όλα όσα ζήσαμε και θέλουμε να τους πούμε για άλλη μια φορά ότι οι πόρτες των σπιτιών μας και του Σχολείου μας θα είναι πάντα ανοιχτές γι’ αυτούς. Θα τους περιμένουμε
πάντα με χαρά και προσμονή και υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ξαναπεράσουμε μαζί τους λίγες μέρες χαράς
και ξεγνοιασιάς.

Τα Σχολεία μας θα συνεχίσουν σε πολλούς τομείς τη συνεργασία, θα αναπτύξουν νέες γέφυρες επικοινωνίας και θα εργαστούν για να συσφίξουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Η αρχή έγινε! Στο χέρι μας είναι να έχει συνέχεια.

Συμπερασματικά: η επίσκεψη στο Παρίσι αποτέλεσε την αρχή μιας νέας γνωριμίας με ανθρώπους ελληνικής καταγωγής που αν και είναι τόσο μακριά από την Πατρίδα τους, την αγαπούν, την γνωρίζουν με όποιον τρόπο μπορούν στα παιδιά τους, και αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις και την ιστορία του τόπου μας. Οι μαθητές αυτού του Σχολείου με το
οποίο έχουμε πραγματοποιήσει την αδελφοποίηση, αν και δεν γνωρίζουν καλά την ελληνική γλώσσα, ωστόσο έχουν βαθιά μέσα τους την αγάπη και τη νοσταλγία για την πατρίδα τους. Ψάχνουν ευκαιρία να έρθουν έστω και για λίγο στην Ελλάδα και κάθε τι ελληνικό τους συγκινεί (μέχρι και τα σοκολατάκια που τους φέραμε, ρωτούσαν αν είναι από την Ελλάδα!).

Η αδελφοποίηση λοιπόν, με την επίσκεψη που την επισημοποίησε, αποτελεί μια ευκαιρία να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας και να δημιουργήσουμε μια διαρκή γέφυρα ανάμεσα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μας. Είναι ένας τρόπος να ενώσουμε τις δυο κοινότητες μας, να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και να αναπτύξουμε καλλιέργεια και κατανόηση για τον πολιτισμό, την παράδοση και τη γλώσσα μας. Είναι μια σημαντική ευκαιρία για εμάς να ανταλλάξουμε ιδέες και να διευρύνουμε τον πνευματικό μας ορίζοντα. Ο πολιτισμός μας, η γλώσσα και οι παραδόσεις μας είναι πολύτιμοι πόροι που πρέπει να τιμήσουμε και να διατηρήσουμε.

Μέσω αυτής της αδελφοποίησης, μαθητές και καθηγητές έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για την ιστορία, τη λογοτεχνία, τη μουσική και την τέχνη, να ανακαλύψουμε νέες πτυχές του πολιτισμού μας και να δημιουργήσουμε μια πιο πλούσια εμπειρία για εμάς και τους μαθητές μας. Η εκπαίδευση είναι το κλειδί για το μέλλον μας και η αδελφοποίηση των σχολείων μάς δίνει τη δυνατότητα να συνεργαστούμε και να μάθουμε πρώτα ο ένας για τον άλλον και έπειτα ο ένας από τον άλλον. Θέλουμε να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας, να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες, και να δημιουργήσουμε μια διαρκή συνεργασία που θα οδηγήσει σε αμοιβαία ανάπτυξη και ευημερία.

Η πρώτη μας αυτή συνάντηση, στάθηκε η αφορμή να γιορτάσουμε αυτήν την ευκαιρία που μας δίνεται και αποτελεί το έναυσμα της προσπάθειας να αποδείξουμε ότι η αδελφοποίηση των σχολείων μας είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να δημιουργήσουμε ένα μέλλον γεμάτο ευκαιρίες για όλους μας. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε αυτό το ωραίο ταξίδι μαζί με τους νέους φίλους μας!

Επίσης αναφέρουμε πως η μετακίνηση των μαθητών/τριών καθ’ όλη την διάρκεια της εκδρομής ήταν ασφαλής και η συνεργασία με το ταξιδιωτικό πρακτορείο Aktina – Artion travel με έδρα τα Τρίκαλα που ανέλαβε την έκδοση των αεροπορικών εισιτηρίων για το Παρίσι ήταν άψογη.

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί

Αναστασία Βούλγαρη Ευάγγελος Μανθέλας Και οι μαθητές
Αδαμάντιος Κουτσογιάννης Βασιλεία Μπουκουράκη Ολυμπία Χαντζιάρα
Κώστας Αλέκου
Νίκος Βαϊόπουλος
Βικτώρια Βαϊοπούλου Εφραιμία Βαμπούλα Αναστασία Γελαδάρη Ρένια Ζιώζια
Χρήστος Καλαμάρας Θανάσης Καραγεώργος
Παναγιώτα Καραγεώργου Στέλλα Μπλετσογιάννη
Δανάη Σαρακατσάνου Μυρσίνη Σιακαβάρα Παναγιώτα Τσακίρη