Μεγάλος ο κίνδυνος για πιστωτικό γεγονός

stournaras 6

Καμπανάκι από την Τράπεζα της Ελλάδας για τους κινδύνους που ενέχει η μη συμφωνία με τους εταίρους. Σήμερα το μεσημέρι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας θα δημοσιεύσει την Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική και η κατάσταση η οποία αναμένεται να παρουσιάσει είναι εξαιρετικά ανησυχητική.

Ο διοικητής, ο οποίος βρίσκεται στη Φρανκφούρτη για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, δεν αποκλείεται να κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει από την καθυστέρηση της συμφωνίας και τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Η καθυστέρηση της υπογραφής συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές επιβαρύνει την ελληνική οικονομία, αλλά και τη ρευστότητα των τραπεζών, ενώ η αποτίμηση των τελευταίων πέντε μηνών συγκεντρώνεται σε ένα κόστος για την πραγματική οικονομία δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ουσιαστικά θα προειδοποιήσει πως η μη υπογραφή συμφωνίας και η πιθανή εκδήλωση πιστωτικού γεγονότος, μπορεί να οδηγήσεις σε έξοδο από το ευρώ και τελικά σε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οπως επισημαίνουν κύκλοι του περιβάλλοντος του Γιάννη Στουρνάρα που επικαλούνται ΤΑ ΝΕΑ, χρεοκοπία εντός ευρώ δεν υπάρχει.

Σήμερα συνεδριάζει στην Φρανκφούρτη το ΔΣ της ΕΚΤ. Η προσοχή είναι στραμμένη στον Μάριο Ντράγκι και στις αποφάσεις για την ανανέωση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA), μετά και από ένα διήμερο εκροών καταθέσεων συνολικού ύψους άνω των 1,2 δισ. Ευρώ.

«H συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη»

Απολύτως ξεκάθαρος ήταν ο Ιβ Μερς, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ. Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη και η αποχώρηση από το ενιαίο νόμισμα δεν προβλέπεται βάσει της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επανέλαβε ο Ιβ Μερς, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ. «Θεωρούμε τη συμμετοχή στην ευρωζώνη αμετάκλητη και αυτό ισχύει βάσει της παραδοχής ότι οι κανονισμοί και η συνθήκη (σ.σ. της ΕΕ) έχουν γραφτεί», σημείωσε ο Μερς σε ομιλία του χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ιβ Μερς έδωσε αυτή την απάντηση ερωτηθείς σχετικά με το τι θα συνέβαινε εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη και το νέο σύστημα T2S της ΕΚΤ, για αξιόγραφα αποτιμημένα σε ευρώ, το οποίο τίθεται σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα.

Ο Μερς τόνισε ότι δεν θα ήθελε να υπεισέλθει στη σεναριολογία σχετικά με την αποχώρηση οποιασδήποτε χώρας από το ευρώ και πρόσθεσε πως η ευρωπαϊκή προσέγγιση βασίζεται στη συνεργασία και στην επίτευξη συμφωνίας ακόμη και σε «δύσκολες καταστάσεις».

thetoc.gr