Μέχρι και 100% η αύξηση φόρων στα «ραβασάκια» της εφορίας

Σοκ και δέος για τους φορολογούμενους, καθώς τα εκκαθαριστικά σημειώματα που λαμβάνουν είναι αυξημένα έως και 100%.  Οι αλλαγές στη φορολογία εκτόξευσαν τις επιβαρύνσεις για το 40% των φορολογούμενων που έλαβαν χρεωστικό σημείωμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και την κλίμακα με την οποία υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης διέλυσαν τους φορολογούμενους. Κυρίως όσους έχουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και ελευθέριο επάγγελμα, όπως επίσης και όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα.  Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαφορά του φόρου ήταν μεγαλύτερη από τη διαφορά των εισοδημάτων μεταξύ 2015 και 2016.  Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισοδήματα ύψους περίπου 66.000 ευρώ το 2015 και 76.000 ευρώ το 2016 καλείται να πληρώσει 21.646 ευρώ, από 10.692 ευρώ το προηγούμενο έτος. Από το παράδειγμα προκύπτει ότι τα επιπλέον 10.000 ευρώ εισοδήματος τα πήρε στο ακέραιο η εφορία.

Τα τεράστια ποσά που προκύπτουν είναι σχεδόν αδύνατον να πληρωθούν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Πολλοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενταχθούν άμεσα στη ρύθμιση των 12 δόσεων,ενώ άλλοι φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, καθώς από τον Ιούλιο και μετά έρχεται ο ΕΝΦΙΑ.
Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μετά και την παράταση που δόθηκε είναι η ερχόμενη Παρασκευή (21 Ιουλίου 2017) αντί για την ερχόμενη Δευτέρα ( 17 Ιουλίου) που προέβλεπε η τρέχουσα προθεσμία.
Αμετακίνητες οι δόσεις

Οι ημερομηνίες για την καταβολή των δόσεων από την εκκαθάριση δεν αλλάζει. Αυτό σημαίνει ότι η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος πρέπει να γίνει την 31η Ιουλίου. Ακολούθως θα τρέξεουν ανα δίμηνο και οι υπόλοιπες δύο δόσεις, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο.

Με προμήθεια η πληρωμή φόρων στα γκισέ των τραπεζών

Για πρώτη φορά φέτος όσοι επιλέξουν να πληρώσουν με μετρητά σε γκισέ τράπεζας θα χρεωθούν και προμήθεια.

Από την πρόσθετη χρέωση εξαιρούνται οι 70 ετών και άνω, οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, τα άτομα με αναπηρία 80% και άνω ή όσοι τυγχάνουν δικαστικής συμπαράστασης, αν και εφόσον η πληρωμή στην τράπεζα γίνει από λογαριασμό.

Άρα, αν είχαν σκοπό να πληρώσουν με μετρητά, πρέπει να πάνε σε τράπεζα όπου έχουν ή θα ανοίξουν λογαριασμό στο όνομά τους και να τα καταθέσουν σε αυτόν, ώστε μέσω αυτού στη συνέχεια να πληρωθεί η οφειλή στην εφορία.

Μέχρι τα τελευταία δεδομένα, δεν έχουν υποβληθεί αρκετές χιλιάδες δηλώσεις ενώ η έως τώρα εκκαθάριση δείχνει ότι οι φορολογούμενοι θα πάρουν μεγαλύτερη λυπητερή.

Από την έως τώρα εκκαθάριση των δηλώσεων προκύπτει επιπλέον φόρος 1.260 ευρώ κατά μέσο όρο, για κάθε χρεωστικό εκκαθαριστικό.

Τρόποι πληρωμής

• Σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση εξοφλείται στην τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ ή μέσω e-banking με την ταυτότητα οφειλής. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη δόση μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

• Σε άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Οι τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία άτοκων δόσεων που μπορεί να φθάσουν και τις 12 για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος στους κατόχους πιστωτικών καρτών. Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι μπορούν να επιμηκύνουν την περίοδο αποπληρωμής του φόρου χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση.

• Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση της εφορίας. Οι δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%. Οι αιτήσεις ένταξης γίνονται στο TAXISnet και αφού έχει επέλθει η προθεσμία της πρώτης δόσης. Έτσι αν υπάρχει αντικειμενική δυσκολία αποπληρωμής των δόσεων προς την εφορία δίνεται η ευκαιρία – υπό προϋποθέσεις να ρυθμιστεί το σύνολο της οφειλής σε 12 δόσεις. Η υπαγωγή στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 και η υποβολή τόσο της αίτησης όσο και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της Α.Α.Δ.Ε., στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.

Η εκκαθάριση

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εκκαθαριστικών που είναι χρεωστικά.

Μέχρι ώρας εχουν εκκαθαριστεί 5.570.012 δηλώσεις. Οι 2.265.309 είναι χρεωστικές με πρόσθετο φόρο 2.853.268.804 ευρώ.
Πιστωτικές είναι οι 880.787 δηλώσεις με επιστροφή  318.645.391 ευρώ ενώ οι 2.423.916 δηλώσεις είναι μηδενικές.

thetoc.gr