Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση- αφιέρωμα στην Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας

1888976

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα, η εκδήλωση- αφιέρωμα στην Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Τρικάλων μέλος της Ο.Γ.Ε. με τη συμμετοχή των συσπειρώσεων της κοινωνικής συμμαχίας ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ-ΠΑΣΕΒΕ-ΟΓΕ-ΜΑΣ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα την εβδομάδα που πέρασε και εξακολουθούν και αυτήν την βδομάδα, ως μέρος της συνολικής δράσης των συλλόγων και των ομάδων της Ομοσπονδίας σε πανελλαδικό επίπεδο.

Μεταξύ άλλων η εκδήλωση περιλάμβανε την παρουσίαση ιστορικού ντοκουμέντου για την καθιέρωση της 8 ης Mάρτη ως παγκόσμια ημέρα της γυναίκας: Μέσα από πλούσιο οτικοακουστικό υλικο αναδείχτηκε η δράση του γυναικείου ριζοσπαστικού κινήματος ιστορικά και παγκόσμια , από τις πρώτες απεργίες των εργατριών στα υφαντουργία και ραφτάδικα της Nέας Υόρκης το 1857 και τη 2η Διεθνή Σοσιαλιστριών γυναικών στην Κοπεγχάγη το1910 έως το σήμερα.
Η 8η του Μάρτη δεν είναι μόνο αγωνιστική Ιστορική επέτειος για τις γυναίκες, Ταυτόχρονα αποτελεί μέρα απολογισμού και πάλης για την ισοτιμία των εργαζόμενων γυναικών και δε θα μπορούσε να μη γίνει λόγος για τις πρώτες απεργίες των καπνεργατριών και των υφάντρων στην Ελλάδα απο αρχές του περασμένου αιώνα έως σήμερα.
Μέσα από την ομιλία που ακολούθησε από την προεδρο του Δ. Σ. του συλλ. Γυναικών Ν. Τρικάλων μέλος της ΟΓΕ Ειρήνη Πετράκη, σκιαγραφήθηκε η σημερινή κατάσταση σε σχέση με την ανισοτιμία των γυναικών στο σύγχρονο εκμεταλλευτικό σύστημα που συνεχώς βαθαίνει, δυσχεραίνοντας τη θέση των γυναικών των λαικών στρωματων αλλα και των οικογενειών τους. Μεσα από την ομιλία αναδείθχηκαν οι θέσεις του σύγχρονου ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος και της ΟΓΕ αναδεικνύοντας τις πολιτικές της Ευρωπαικής Ενωσης ως βασική αιτία της σημερινής κατάστασης-με το παρσιμο κκατακτήσεων χρόνων, με την απαξίωση κοινονικών δομών, της παιδείας, της υγείας της πρόνοιας. Όπως τονιστηκε η Ε. Ε. μέσω των κυβερνήσεών της -είτε φιλελέυθερων, είτε σοσιαλδημοκρτικών, είτε αριστερών- εφαρμόζει κάθε ντιρεκτίβα στο όνομα της εκμετάλλευσης της εργαζόμενης γυναίκας, της γυναίκας της υπαίθρου, της νέας, της αυτοαπασχολόυμενης, της γυναίκας των λαικών στρωμάτων.
Όπως Χαρακτηριστηκα αναφέρθηκε: “… η επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών στη χώρα μας είναι εδώ όπως εδώ είναι και η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η Λευκή Βίβλος, το Σύμφωνο Σταθερότητας, η Στρατηγική « Ευρώπη 2020», θηλιά στο λαιμό των λαϊκών οικογενειών , όπως επίσης και η διαρκής επιτήρηση και οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, που συνεχίζουν να τσακίζουν τη ζωή μας με μέτρα κομμένα και ραμμένα στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
– Μας λένε: Βασική αρχή της Ε.Ε. είναι η ισότητα στην εκπαίδευση, στην «απασχόληση», στην ασφάλιση στην ζωή.
-Μας κρύβουν ότι στο όνομα της ισότητας η ΕΕ εξίσωσε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργησε τους περιορισμούς στη νυχτερινή εργασία των γυναικών μεγαλώνοντας περισσότερο τη γυναικεία ανισοτιμία.
– Μας λένε: Η Ε.Ε. στηρίζει προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των γυναικών . -Μας κρύβουν ότι επιδοτούν τις επιχειρήσεις με τσάμπα εργαζόμενες αντί να επιδοτούν τις άνεργες, στόχος τους είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων
– Μας λένε: ότι παίρνουν μέτρα για την «ανθρωπιστική κρίση» -Μας κρύβουν οτι μιλάνε για ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι των αφεντικών
– Μας λένε: ότι τα συστήματα Υγείας στην Ε.Ε. πρέπει να είναι «βιώσιμα», να λειτουργούν με τη λογική «κόστους- οφέλους» -Μας κρύβουν ότι εννοούν κόστος για το κράτος και όφελος για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου που στήνουν κυριολεκτικά πάρτι-ιδιαίτερα με διαδικασίες προγεννητικού ελέγχου και ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ενώ για εμάς και τις οικογένειές μας αποτελεί εμπόρευμα.»
Κλείνοντας δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ζητάει τη στήριξη του κινήματος στις διαπραγματεύσεις με τους αντιλαϊκούς θεσμούς της Ε.Ε.για να αντιμετωπίσουμε την «ανθρωπιστική κρίση». Καλούν το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα ,κομμάτι της Κοινωνικής Συμμαχίας ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΠΑΣΥ-ΟΓΕ-ΜΑΣ, να αποδεχτούμε τη θυσία των εργασιακών, ασφαλιστικών, κοινωνικών μας δικαιωμάτων στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλίων της Ε.Ε.
«Απαντάμε αποφασιστικά ΟΧΙ και δεν κάνουμε βήμα πίσω. Απορρίπτουμε κάθε προτροπή αναμονής, αντιπαλεύουμε τη λογική των μειωμένων απαιτήσεων και με σθένος, δυναμισμό και συλλογικούς μαζικούς αγώνες με την κοινωνική συμμαχία διεκδικούμε με κριτήριό τις σύγχρονες ανάγκες μας και τις δυνατότητες που προσφέρουν η ανάπτυξη της τεχνολογίας, της επιστήμης, του φυσικού και παραγόμενου πλούτου. Εμπόδιο βεβαίως μπαίνει ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, που λειτουργεί με μοναδικό κριτήριο το μέγιστο κέρδος τους και όχι την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.
Η νέα κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι αποδέχεται να πορευτεί στο πλαίσιο του «κοινού σπιτιού» της Ε.Ε. που είναι ζούγκλα για τις εργαζόμενες κα τα ους εργαζόμενους.
Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ συνεχίζουμε αποφασιστικά για τη συσπείρωση και κινητοποίηση ακόμη περισσότερων γυναικών στον αγώνα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων και της κερδοφορίας τους.
Ξέρουμε πως έχουμε ένα δύσκολο ταξικό αγώνα, που απαιτεί θυσίες, είμαστε όμως δοκιμασμένες στα δύσκολα , όπως είμαστε και αποφασισμένες, να αγωνιστουμε, να υπερβούμε τις δυσκολίες. Να δυναμώσουμε την Κοινωνική Συμμαχία για να βάλουμε φραγμό στα νέα μέτρα, να ανοίξουμε το δρόμο για την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Φέτος, οι Γυναίκες του ριζοσπαστικού κινήματος τιμούμε την 8 Μάρτη, Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, καλώντας τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας να ξεσηκωθούν για να διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει και μας στερούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις της».
Η εκδήλωση έκλεισε με δρώμενο βασισμένο στη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γ. Ρίτσου που παρουσίασε η πολιτιστική ομάδα του συλλ. Γυναικών Ν. Τρικάλων μέλος της ΟΓΕ

Αντιπροσωπίες του συλλόγου Γυναίκών Ν. Τρικάλων , μέλος της ΟΓΕ βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε χώρους δουλειάς αναδεικνύοντας το νόημα της 8ης μαρτη στις εργαζόμενες γυναίκες, θέτοντας παράλληλα τα σύγχρονα αιτήματα και τους στόχους πάλης του γυναικείου ριζοσπαστικού κινήματος, της Ο.Γ.Ε. Την Παρασκευή 6 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο αμφιθέατρο

.