Με αλάτι και άσπρη μπογιά αντιμετωπίζουν τον καύσωνα οι Ευρωπαίοι

Οι Ευρωπαίοι δεν είναι συνηθισμένοι στις υψηλές θερμοκρασίες, παρόλα αυτά φαίνεται πως προσαρμόζονται γρήγορα και αποτελεσματικά στις νέες συνθήκες του κλίματος παίρνοντας δραστικά μέτρα που δεν μπορεί παρά να είναι και πρακτικά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutche Welle στην κοινότητα Utrechste Heuvelung, ανατολικά της Ολλανδίας οι τοπικές αρχές έριξαν αλάτι στους δρόμους, κάτι το οποίο άφησε έκπληκτους τους πολίτες που είναι συνηθισμένοι να βλέπουν αυτή την πρακτική μόνο το χειμώνα, κατά τη διάρκεια του παγετού. Η εκπρόσωπος της κοινότητας εξήγησε πως το συγκεκριμένο μέτρο ήταν αναγκαίο μιας και το  αλάτι έχει την ιδιότητα να συγκρατεί την υγρασία και άρα μειώνει τη θερμοκρασία της ασφάλτου.

Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται το κόλλημα των ελαστικών των αυτοκινήτων στην άσφαλτο. Την ίδια μέθοδο ακολουθούν και οι Βέλγοι σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν σοβαρές επιπτώσεις ακόμα και στους σιδηροδρόμους. «Υπό αυτές τις συνθήκες οι ράγες μπορεί να διασταλούν και να αναπτυχθούν δυνάμεις που να παραμορφώσουν σε ορισμένα σημεία την ευθεία πορεία των σιδηροδρομικών γραμμών» εξηγεί ο Ρέτο Σέρλι, εκπρόσωπος των Αυστριακών Σιδηροδρόμων. Και έτσι, προκειμένου για την ασφάλεια των επιβατών, χιλιόμετρα σιδηροδρομικών ραγών βάφτηκαν με άσπρη μπογιά.

newsbeast.gr