Μαυρομάτικα φασόλια (σαλάτα) με λιαστή ντομάτα, σπανάκι και ελιές

Θρεπτική και πεντανόστιμη σαλάτα, ιδανική για τις μέρες της νηστείας, με τα αγαπημένα των Ελλήνων μαυρομάτικα φασόλια που μαγειρεύονται γρήγορα και εύκολα.

 
 

Εδώ συνδυάζονται ιδανικά με το σπανάκι, τις λιαστές ντομάτες και τις ελιές και αποτελούν ένα πρωτότυπο και πολύ υγιεινό πιάτο.

Υλικά για τη συνταγή

2 φλιτζάνια μαυρομάτικα φασόλια

225 γραμμάρια λιαστές ντομάτες σε λάδι, ψιλοκομμένες

 

1 φλιτζάνι ελιές Καλαμών, κομμένες στη μέση

1 πράσινο κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

 

1 μεγάλο ματσάκι σπανάκι φρέσκο, μόνο τα φύλλα, λεπτοκομμένα

 

Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

200 γραμμάρια φέτα ή νηστίσιμο λευκό τυρί (προαιρετικά)

Ελαιόλαδο (προαιρετικά)

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Η εκτέλεση της συνταγής

Αρχικά, πλύντε τα μαυρομάτικα φασόλια και βράστε τα σε άφθονο αλατισμένο νερό, μέχρι να γίνουν τρυφερά, χωρίς να λιώσουν ή να διαλυθούν. Στραγγίστε τα σε ένα σουρωτήρι και αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν. Σε ένα μπολ βάλτε τις λιαστές ντομάτες με λίγο από το λάδι τους, τις ελιές, το πράσινο κρεμμυδάκι, το σκόρδο, το ξύσμα και το σπανάκι λεπτοκομμένο για σαλάτα. Θρυμματίστε τη φέτα ή το λευκό νηστίσιμο τυρί, αν χρησιμοποιήσετε, αδειάστε μέσα στο μπολ και τα στραγγισμένα φασόλια και ανακατέψτε καλά. Περιχύστε με το χυμό λεμόνι και δοκιμάστε τις γεύσεις. Αν χρειαστεί, αλατοπιπερώστε ελαφρά και συμπληρώστε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο. Ανακατέψτε και σερβίρετε αμέσως!

 

Συμβουλή

Συνοδέψτε με σκορδόψωμο ή με φρυγανισμένες ραδοριγανάτες φέτες χωριάτικου ψωμιού.

topontiki.gr