Καλαμαράκια της Μεσογείου σε κόκκινη σάλτσα με ελιές

Το αγαπημένο θαλασσινό όλων μπορεί να σερβιριστεί σαν ορεκτικό, μεζές με το ουζάκι αλλά και ως κυρίως πιάτο συνδυασμένο με ζυμαρικά, πλιγούρι, ρύζι, τηγανητές πατάτες ή οτιδήποτε άλλο τραβάει η όρεξή σας!

 
 

Υλικά για τη συνταγή

1 κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες

200 γραμμάρια ελιές μαύρες Καλαμών

80 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας

 

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη

100 ml λευκό ξηρό κρασί

 

50 γραμμάρια μαργαρίνη

 

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

4 κοτσάνια μαϊντανό ή λίγο βασιλικό

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Λίγη ζάχαρη για την ξινίλα της ντομάτας, αν χρειαστεί

Εκτέλεση

 

Αφού πλύνετε, καθαρίσετε και αφαιρέσετε το κόκαλο από το εσωτερικό τους, κόψτε σε ροδέλες τα καλαμάρια. Αν επιθυμείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα έτοιμα καθαρισμένα και κομμένα, φροντίζοντας να τα βάλετε σε ένα στραγγιστήρι και να τα ξεπαγώσετε εντελώς μέχρι να αποκτήσουν την ελαστικότητά τους. Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε τη μαργαρίνη με το ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο για λίγα λεπτά. Προσθέστε το καλαμάρι και τσιγαρίστε το για 5 λεπτά σε μεσαία φωτιά μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Βάλτε το λευκό κρασί, ανακατέψτε και αφήστε να εξατμιστεί, συνεχίζοντας με τη σάλτσα ντομάτας και τις ελιές. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, προσέχοντας να μην «σωθεί» από υγρά το φαγητό. Αλατοπιπερώστε, πασπαλίστε με τον μαϊντανό και σερβίρετε το φαγητό με φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί σαν μεζεδάκι ή με ρύζι, πλιγουροπίλαφο, τηγανιτές πατάτες, μακαρόνια και ανάμικτη σαλάτα σαν κυρίως γεύμα.

Συμβουλή

Μπορείτε να προσθέσετε λίγη πιπερίτσα τσίλι για πιο πικάντικο αποτέλεσμα ή λίγη κάππαρη.

topontiki.gr