Μάτια που δακρύζουν: Ποιες οι αιτίες και πότε να ανησυχήσετε

Η δακρύρροια, γνωστή και ως επιφορά, είναι η «υπερχείλιση» των δακρύων στο πρόσωπο. Γιατί συμβαίνει και ποια είναι τα «σημάδια» που πρέπει να προσέχετε

Τα μάτια μας μπορεί να δακρύζουν υπερβολικά συνήθως για δύο λόγους: είτε όταν υπάρχει υπερπαραγωγή δακρύων είτε όταν υπάρχουν φραγμένοι δακρυϊκοί πόροι στο μάτι, με αποτέλεσμα τα δάκρυα να ξεχειλίζουν στο πρόσωπο. Η δακρύρροια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας κάτω των 12 μηνών ή άνω των 60 ετών και μπορεί να επηρεάσει είτε το ένα είτε και τα δύο μάτια.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι πάντα ανησυχητική και υποχωρεί από μόνη της. Σε κάθε περίπτωση όμως, η επίσκεψή μας στο γιατρό είναι απαραίτητη για σωστή διάγνωση και καθοδήγηση.

Πιθανά συμπτώματα της δακρύρροιας

Πέραν των υπερβολικών και σε συνεχή ροή δακρύων μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε:

 • Ερυθρότητα στο μάτι.
 • Διευρυμένα, ορατά αιμοφόρα αγγεία.
 • Οξύ πόνο.
 • Πρήξιμο στα βλέφαρα.
 • Θολή όραση.
 • Ευαισθησία στο φως.

Κοινές αιτίες

Η δακρύρροια μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως αλλεργίες, λοιμώξεις, ερεθιστικές ουσίες ή υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

Αλλεργίες

Οι αντιδράσεις σε ουσίες που προκαλούν αλλεργίες όπως το γρασίδι, η γύρη, η σκόνη ή το τρίχωμα των κατοικίδιων μπορεί να προκαλέσουν υγρά μάτια, μαζί με άλλα συμπτώματα όπως κνησμό, ερυθρότητα και πρήξιμο. Άλλες αιτίες των υγρών ματιών περιλαμβάνουν τα αρώματα, τα καυσαέρια, τα σπρέι αεροζόλ και ο καπνός του τσιγάρου.

Λοιμώξεις

Βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις στο ένα ή και στα δύο μάτια, όπως η επιπεφυκίτιδα, μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική παραγωγή δακρύων και εκκρίσεις από τα μάτια.

Ξηροφθαλμία

Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, η ξηροφθαλμία μπορεί να προκαλέσει υγρά μάτια. Όταν τα μάτια δεν παράγουν αρκετά δάκρυα ή παράγουν δάκρυα χαμηλής ποιότητας, οι δακρυϊκοί αδένες μπορεί να παράγουν υπερβολικά δάκρυα.

Κούραση των ματιών

Οι παρατεταμένες περίοδοι του χρόνου οθόνης ή η εστίαση σε μια συγκεκριμένη εργασία μπορεί να προκαλέσει κόπωση και καταπόνηση των ματιών, οδηγώντας σε υγρά μάτια.

Πότε να ανησυχήσετε

Αν και συνήθως δεν είναι μια σοβαρή κατάσταση, τα ενδεχόμενα ανησυχητικά συμπτώματα στα οποία πρέπει να δώσετε προσοχή είναι:

 • Πόνος ή ευαισθησία στο φως.
 • Αίσθημα ότι κάποιο ξένο αντικείμενο βρίσκεται στο μάτι.
 • Επίμονη θολή όραση.
 • Οίδημα ή ερυθρότητα στο μάτι ή στη γύρω περιοχή.
 • Οφθαλμική έκκριση που είναι κίτρινη, πράσινη ή αιματηρή.
 • Πυρετός ή ρίγη.

Πρόληψη

Για σωστή πρόληψη:

Πλένετε τακτικά τα χέρια σας

Αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας και τα μάτια σας χωρίς να πλύνετε τα χέρια σας για να αποτρέπετε τη διάδοση μικροβίων.

Φοράτε προστατευτικά γυαλιά

Όταν βγαίνετε στον ήλιο ή εκτίθεστε σε ένα περιβάλλον με ερεθιστικούς παράγοντες, φορέστε γυαλιά ηλίου.

Κάντε τακτικά διαλείμματα

Αποφεύγετε παρατεταμένες περιόδους μπροστά στην οθόνη ή στην εστίαση σε μια συγκεκριμένη εργασία χωρίς διαλλείματα.

Χρησιμοποιήστε υγραντήρα

Αυτό θα προσθέσει υγρασία στον αέρα και θα βοηθήσει στο να αποτραπεί η ξηροφθαλμία.

Επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο

Μην αμελείτε τις οφθαλμολογικές εξετάσεις μαζί με τα καθιερωμένα σας ετήσια τσεκάπ.

vita.gr