Μάθε που πουλήθηκε το δάνειό σου!!

Εσοδα 2 δισ. ευρώ οι τράπεζες από πωλήσεις κόκκινων δανείων

Εσοδα περίπου 2 δισ. ευρώ από τις μέχρι σήμερα μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων έχουν καταλήξει στα ταμεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι οποίες μετά τις πωλήσεις που κυριάρχησαν ως βασικό εργαλείο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα δύο τελευταία χρόνια, δίνουν πλέον το βάρος στις τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων.

Οι τράπεζες αναμένεται να υποβοηθηθούν μέσω του σχεδίου «Ηρακλής» του υπουργείου Οικονομικών, που ανοίγει τον δρόμο για τιτλοποιήσεις έως και 30 δισ. ευρώ με εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου, που μπορούν να φτάσουν έως και τα 9 δισ. ευρώ. Οι τιτλοποιήσεις προκρίνονται ως εργαλείο που επιτρέπει στις τράπεζες να διατηρήσουν κάποια τμήματα του πωλούμενου χαρτοφυλακίου, εισπράττοντας μέρος των εσόδων που θα προκύψουν από τις ανακτήσεις δανείων.

Οπως προκύπτει από στοιχεία της «Κ», οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν πουλήσει ή τιτλοποιήσει μέχρι σήμερα δάνεια ονομαστικής αξίας 14,5 δισ. ευρώ, η αξία των οποίων εάν συνυπολογιστούν και οι τόκοι φθάνει τα 28,7 δισ. ευρώ. Από τις μεταβιβάσεις αυτές έχουν εισπραχθεί περί τα 2 δισ. ευρώ περίπου, αλλά το τίμημα κάθε συναλλαγής διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος του πωλούμενου χαρτοφυλακίου και το κατά πόσον τα δάνεια αυτά συνοδεύονται με εξασφαλίσεις ή όχι. Με βάση τα στοιχεία, το τίμημα διαμορφώνεται σε μονοψήφιο ποσοστό επί της αξίας του πωλούμενου χαρτοφυλακίου όταν πρόκειται για δάνεια που είναι βαθιά «κόκκινα» και δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις, αλλά φθάνει έως και το 35% όταν πρόκειται για δάνεια που συνδέονται με ακίνητα.

Το βασικό όφελος από τις συναλλαγές αυτές, για ορισμένες από τις οποίες οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να εγγράψουν ζημία, είναι η εξυγίανση του ισολογισμού τους. Ανάλογα πάντα με το τίμημα και το ύψος των προβλέψεων που είχαν πραγματοποιηθεί για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, ορισμένες συναλλαγές είχαν θετική κεφαλαιακή επίπτωση, απελευθερώνοντας κεφάλαια. Το προσεχές διάστημα τον τόνο στην αγορά των τιτλοποιήσεων αναμένεται να δώσει η Eurobank, που έχει δρομολογήσει την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo, το οποίο περιλαμβάνει 73.000 ακίνητα από στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια αξίας 7,5 δισ. ευρώ. Η συμφωνία, εφόσον υλοποιηθεί, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συναλλαγής με την Pimco, που περιλαμβάνει την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Pillar με στεγαστικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ και την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων FPS, που σήμερα είναι θυγατρική της τράπεζας.

Τη σκυτάλη των τιτλοποιήσεων παίρνει η Alpha Bank με την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Orion που περιλαμβάνει 36.000 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια αξίας 1,9 δισ. ευρώ. Η τράπεζα έχει λάβει ήδη μη δεσμευτικές προσφορές και η συμφωνία αναμένεται να κλείσει περί τα τέλη του χρόνου. Ακολουθεί η πώληση του χαρτοφυλακίου με την επωνυμία Neptune, που περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ με εξασφαλίσεις σε ακίνητα.

Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων και σειρά έχει το χαρτοφυλάκιο Leo, που περιλαμβάνει ναυτιλιακά δάνεια ύψους 300 εκατ. ευρώ, καθώς και ένα χαρτοφυλάκιο (Icon) με επιχειρηματικά δάνεια 900 εκατ. ευρώ. Η ΕΤΕ αναμένεται να ακολουθήσει στην κούρσα των τιτλοποιήσεων το 2020, με την τιτλοποίηση ενός μεγάλου πακέτου στεγαστικών δανείων που ενδέχεται να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, ενώ προωθεί δύο πωλήσεις μικρότερων χαρτοφυλακίων σε Ρουμανία και Κύπρο.

Η Τράπεζα Πειραιώς προγραμματίζει για το 2020 δύο τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων. Η πρώτη αφορά στεγαστικά δάνεια αξίας 2 δισ. ευρώ (Phoenix) και η δεύτερη επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις (Galaway) αξίας 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα έχει δρομολογήσει την πώληση του χαρτοφυλακίου Iris που περιλαμβάνει δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις αξίας 700 εκατ. ευρώ και το χαρτοφυλάκιο Trinity που περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις αξίας 300 εκατ. ευρώ.

kathimerini.gr