Μασκ: Η διαδικτυακή υπηρεσία Stralink έχει ενεργοποιηθεί πάνω από την Ουκρανία

Ο Έλον Μασκ ανέφερε χθες, Σάββατο, σε ένα tweet με το οποίο απαντούσε στην έκκληση Ουκρανού αξιωματούχου, πως ο όμιλός του SpaceX ενεργοποίησε την υπηρεσία παροχής ίντερνετ μέσω δορυφόρου Starlink στην Ουκρανία και πως η εταιρεία στέλνει εξοπλισμό στη χώρα.

«Η υπηρεσία Starlink είναι τώρα σε λειτουργία. Κι άλλοι τερματικοί σταθμοί είναι καθ’ οδόν» έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της Tesla και του αστροναυτικού ομίλου SpaceX.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Μιχαΐλο Φεντόροφ είχε αποδοκιμάσει τον δισεκατομμυριούχο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας από αυτόν να προμηθεύσει στην Ουκρανία σταθμούς Starlink.

«Ενόσω προσπαθείτε να εποικίσετε τον Άρη, η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει την Ουκρανία! Μπορεί οι πύραυλοί σας να προσγειώνονται με επιτυχία από το διάστημα, όμως οι ρωσικοί πύραυλοι επιτίθενται σε Ουκρανούς αμάχους! Σας ζητάμε να παράσχετε στην Ουκρανία σταθμούς Starlink» έγραψε το πρωί του Σαββάτου ο Ουκρανός αξιωματούχος που είναι αρμόδιος για τον ψηφιακό τομέα.

Ο ίδιος κάλεσε επίσης τον Έλον Μασκ να προτρέψει «τους Ρώσους που έχουν σώας τα φρένας» να εναντιωθούν στην κυβέρνησή τους.

Το Starlink της SpaceX λειτουργεί περίπου 2.000 δορυφόρους. Στόχος του προγράμματος είναι να δώσει σε μεγάλα μέρη του κόσμου πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Την Παρασκευή, η εταιρεία εκτόξευσε περίπου 50 δορυφόρους. Αρχικά δεν ήταν σαφές εάν και πώς θα μπορούσε πράγματι να χρησιμοποιηθεί η υπηρεσία στην Ουκρανία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP