Mαριάνα Αποστόλου: Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στα Τρίκαλα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή

Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε την ιστορία μας. Ορίστε, λοιπόν, ένα κομμάτι ιστορίας… Η ταινία αυτή είναι μια προσπάθεια να τιμηθούν όλοι αυτοί που έζησαν στο πετσί τους τη μικρασιατική καταστροφή και την προσφυγιά. Είναι ένα μνημόσυνο μνήμης και τιμής. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε. Με τους μαθητές και τις μαθήτριές μας αποφασίσαμε να αντικρύσουμε κατάματα την ιστορία και να προσπαθήσουμε να ζωντανέψουμε τις ιστορίες των ανθρώπων εκείνης της εποχής.

Οι απόγονοί τους-τέταρτη γενιά πλέον – θυμούνται τις διηγήσεις των παππούδων τους και δέχτηκαν με μεγάλη προθυμία να τις μοιραστούν μαζί μας. Ο κ. Δημήτρης Τουφεξίξης, ο κ. Γιάννης Μαυρομάτης, η κ. Σοφία Λαζαρίδου, ο κ. Γιάννης Καμπουρόπουλος, η κ. Βασιλένα Μητσιάδη είναι απόγονοι εκείνης την πονεμένης γενιάς που ξεριζώθηκε βίαια από τις πατρογονικές εστίες και αναζήτησε την σωτηρία στην μητέρα Ελλάδα. Οι ιστορίες τους, που περιλαμβάνονται σε αυτή την ταινία, είναι πραγματικά συγκλονιστικές… Τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για την προθυμία τους να μοιραστούν τις αναμνήσεις τους με εμάς και τα παιδιά. Τους ευχαριστούμε επίσης, για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού από το προσωπικό τους αρχείο.

Ευχαριστούμε επίσης τον κ. Κωνσταντινίδη που ως εκπαιδευτικός και συγγραφέας σχολίασε από την πλευρά του τα γεγονότα καθώς και τον κ. Κατσόγιαννο Νεκτάριο που ανέσυρε από τη μνήμη του αναμνήσεις από την εποχή των πρώτων δεκαετιών της εγκατάστασης των προσφύγων στην πόλη μας. Θερμές ευχαριστίες επίσης και προς τους κ. Δημήτρη Γκούμα και κ. Σωτήρη Γοργογέτα που μας παραχώρησαν φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό τους αρχείο.

Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε να πούμε ένα μεγάλο «μπράβο» στα παιδιά που συμμετείχαν στην παραγωγή της ταινίας: Στις αφηγήτριες και αφηγητές της Γ΄ τάξης: Μητσιάδη Κατερίνα, Γκάνια Αναστασία, Πολύζου Μαρία, Μελαδίνη Μαρία και Νταή Γιάννη. Στους ηθοποιούς τις Α΄ τάξης που ανέλαβαν τη δραματοποίηση μαρτυριών: Μπεσλεμέ Φώτη, Αβδελίδη Σίλια, Δημητριάδη Θωμά και Εβίτα Μιχαήλ. Στην μαθήτρια της Α΄ τάξης με τη μαγευτική φωνή Μπουρλιού Αγγελική που τραγούδησε αποσπάσματα τραγουδιών. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Αποστόλου Μαριάννα Βάγγου Ευφροσύνη Γκουγκουστάμος Σπύρος Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε την ιστορία μας. Ορίστε, λοιπόν, ένα κομμάτι ιστορίας… https://youtu.be/A0n9A8Ce4zs

Εάν η ταινία αυτή σας άρεσε πρέπει να αναφέρουμε ότι έγινε με μικρή ψηφιακή κάμερα και με ένα υπολογιστή μικρών δυνατοτήτων. Στο 4ο Πειραματικό ΓΕΛ Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» λειτουργεί Ομάδα Προφορικής Ιστορίας με σκοπό την καταγραφή της «Τοπικής Ιστορίας». Για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός χρειαζόμαστε μια ψηφιακή κάμερα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, ένα μικρόφωνο και έναν υπολογιστή μεγάλης χωρητικότητας. Επίσης πολύ σημαντική είναι η βοήθεια όσων έζησαν ή άκουσαν ιστορίες για σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν στον τόπο μας. Για τους «Μικρασιάτες πρόσφυγες στα Τρίκαλα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή» έχουμε συγκεντρώσει πάρα πολύ υλικό και υπάρχει ανάγκη χορηγίας για να εκδοθεί ένα βιβλίο για το σημαντικό αυτό κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας. Ευελπιστούμε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, ο Δήμος Τρικκαίων και αρκετοί συντοπίτες μας που έχουν αγάπη για αυτόν τον τόπο και μπορούν να στηρίξουν την προσπάθειά μας παρακαλούμε να επικοινωνήσουν με τη Διευθύντρια Μαριάννα Αποστόλου στο κινητό 6976080607. Όλοι μαζί μπορούμε!!!