Μαρία Αναστασοπούλου: Υγεία ή… «εξυπνάδα»;

Κανείς, θεωρώ,  δεν αμφισβητεί ότι η Υγεία είναι Ύψιστο Αγαθό, ποθούμενο και ζητούμενο για όλους! Για τη διατήρησή της, όμως, πρέπει να συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις… Και σήμερα, είναι αλήθεια, οι προϋποθέσεις αυτές ολοένα και πληθαίνουν, γιατί, απλά, υπάρχουν πάμπολλοι τρόποι να χάσουμε ή να καταστρέψουμε, ανεπανόρθωτα πολλές φορές, αυτό το ανεκτίμητο αγαθό….

Και γίνομαι πιο σαφής: γίνεται πολύς λόγος και υπάρχει ολοένα και πιο έντονος ο προβληματισμός τελευταία για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς ή, όπως έχει  επικρατήσει να λέγονται, 5G. Κι εμείς έχουμε ένα λόγο παραπάνω να προβληματιζόμαστε μια και η «έξυπνη» πόλη μας δέχτηκε την πιλοτική εφαρμογή τους….  Είναι, τελικά,  ή όχι επικίνδυνα για την υγεία; Πολλές οι έρευνες, πολλές οι απόψεις και συχνά αντικρουόμενες…

Οι περισσότερες, όμως, και πιο έγκυρες -γιατί είναι ανεξάρτητες από τη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών- συγκλίνουν στο ότι είναι επικίνδυνα και μάλιστα πολύ. Μια ματιά να ρίξει κανείς στην έκκληση που απηύθυναν και υπέγραψαν πάνω από 141000 (μέχρι 13/9/2019)  ειδικοί επιστήμονες προς τον ΟΗΕ, την ΕΕ, τον ΠΟΥ και το Συμβούλιο της Ευρώπης για τις συνέπειες στον άνθρωπο πρωτίστως, αλλά και σε όλο το οικοσύστημα, αντιλαμβάνεται ότι όχι απλά είναι επιβλαβείς οι συγκεκριμένες ακτινοβολίες αλλά εξαιρετικά καταστροφικές!!! Και ιδού μερικές συνέπειές τους: Μεταβολή του καρδιακού ρυθμού, λευχαιμία, καρκίνος του μαστού, του εγκεφάλου και των ακουστικών νεύρων, Αλτσχάϊμερ, αϋπνία, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, κατάθλιψη, αλλεργίες, αύξηση του στρες, προβλήματα μνήμης και μάθησης, αυτισμός κ.α.

Παρά τα όσα διατείνονται κάποιοι ότι γίνονται έλεγχοι από αρμόδιες αρχές, όπως η ΕΕΑΕ κ.ά. και ότι υπάρχει σχετική νομοθεσία της ΕΕ για τα ασφαλή όρια έκθεσης του κοινού σε μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες, όπως αυτές των 5G, υπάρχει ο αντίλογος: α) ότι τα όρια αυτά έχουν τεθεί αρκετές δεκαετίες πριν, β) ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τους την συνεχή και ταυτόχρονη έκθεση του πληθυσμού σε πολλαπλές πηγές ακτινοβολίας, γ) ότι αγνοούν την διαφορετική απορρόφηση των ακτινοβολιών από ενήλικες και παιδιά, δ) ότι δίνουν έμφαση μόνο στη θέρμανση των ιστών ως βλάβη μακροπρόθεσμη και ε) ότι δεν εστιάζουν και στον τύπο του κύματος με το οποίο μεταδίδονται. Επ΄αυτού του τελευταίου ας μιλήσουν οι ειδικοί:

Το 2007, η επιστημονική ομάδα BioInitiative Working Group που έλαβε υπόψη πάνω από 2000 έρευνες στο θέμα των επιδράσεων των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, συμπέρανε ότι:

«Υπάρχουν σημαντικά επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία παλμικής διαμόρφωσης μπορεί να έχουν επιπτώσεις υγείας, με μακροχρόνια έκθεση σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τα τωρινά όρια έχουν αγνοήσει την διαμόρφωση του κύματος σαν παράγοντα των επιπτώσεων στον άνθρωπο και γι’ αυτό είναι ανεπαρκή για την προστασία του κοινού από την χρόνια έκθεση σε μορφές παλμικά διαμορφωμένων σημάτων»[ii]

 Και συμπεραίνουν:

«Τα ισχύοντα όρια ασφαλείας είναι ανεπαρκή. (…) Καλούμε τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν την Αρχή της Προφύλαξης, μέχρι να αναπτυχθούν βιολογικά επαρκή όρια για την προστασία του πληθυσμού, όχι μόνο από την απορρόφηση ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας από το κεφάλι, αλλά και από τις αρνητικές επιπτώσεις στην βιοχημεία, την φυσιολογία και τους ηλεκτρικούς βιορυθμούς» Διεθνές Επιστημονικό Ψήφισμα της Βενετίας (2008).

Στην έκκληση, επίσης, των επιστημόνων αναφέρεται επί λέξει: «Η ανάπτυξη του 5G αποτελεί πείραμα για την ανθρωπότητα και το περιβάλλον που ορίζεται ως έγκλημα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

 Έπειτα απ΄ όλα αυτά γίνεται, νομίζω, κατανοητό γιατί πόλεις και χώρες ευρωπαϊκές όπως οι Βρυξέλλες, το Βέλγιο, η Ρώμη και κοντά σ΄αυτές και κάποιες ελληνικές, όπως η Πάτρα και τελευταία η Καλαμάτα, φερόμενες με υπευθυνότητα και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες τους και στην ανθρωπότητα και συνετά πράττοντας, εναντιώνονται στην τεχνολογία 5G  για λόγους υγείας.

Η πόλη μας, λοιπόν, και ιδιαίτερα οι εκπρόσωποί της, οι αιρετοί μας άρχοντες-δημοτική αρχή και αντιπολίτευση- ποιους λόγους έχουν να πανηγυρίζουν για την αυτοκαταστροφή μας;; Κρύβονται, άραγε, κάποιες σκοπιμότητες πίσω απ΄ όλο αυτό που η διεθνής κοινότητα ονομάζει ΕΓΚΛΗΜΑ;; Ή θέλουμε να επιβεβαιώνουμε και να διατρανώνουμε διαρκώς και με κάθε ευκαιρία το πόσο «έξυπνη» πόλη είμαστε; Η «εξυπνάδα» πρέπει να πάει παρέα με την υπευθυνότητα, τη σύνεση και τη μέριμνα για την ασφάλεια των πολιτών! Υπάρχουν, εξάλλου, ασφαλείς εναλλακτικές, όπως οι ενσύρματες επικοινωνίες, οι οπτικές ίνες κλπ. Αλλά στοιχίζουν πολύ στις εταιρείες….πώς να αποκομίσουν κέρδος;;!!… Θέλουμε, βεβαίως,  την πρόοδο, θέλουμε την εξέλιξη, αλλά με ΑΣΦΑΛΕΙΑ και με ΣΕΒΑΣΜΟ προς τον ΑΝΘΡΩΠΟ!!! Γιατί σε τι θα μας ωφελήσουν όλα αυτά, όταν δεν υπηρετούν τον ΑΝΘΡΩΠΟ;;;

Θα ήταν πραγματικά ένα σημάδι υγείας, αν γινόταν μια οργανωμένη προσπάθεια από φορείς και συλλόγους της πόλης μας να πραγματοποιηθεί σε πρώτη φάση μια έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών για την τεχνολογία των 5G. Και μεγαλύτερο σημάδι υγείας, δημοκρατικού φρονήματος και «εξυπνάδας», αν οι αρμόδιοι-όσοι παίρνουν τις αποφάσεις- δεν εθελοτυφλήσουν και κωφεύσουν στην ετυμηγορία των πολιτών.

 

 

Η  Μαρία Αναστασοπούλου είναι φιλόλογος εκπαιδευτικός, κάτοικος Τρικάλων